dimarts, 20 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Mediació obligatòria en l’àmbit bancari

.

.

Conflictes bancaris i de consum: Mediació obligatòria a Catalunya abans de la demanda judicial

Per primera vegada, la mediació s’imposa per llei en l’àmbit bancari. Una modificació del Codi de Consum de Catalunya  que entra en vigor l’1 d’abril de 2015, en virtut de la qual “les parts en conflicte, abans d’interposar qualsevol reclamació administrativa o demanda judicial, han d’acudir a la mediació”.

.

.

En efecte, el Codi de Consum de Catalunya preveu la mediació entre el deutor i el creditor hipotecari abans d’acudir al litigi judicial. Així, la nova llei 20/2014 de 29 de desembre, de modificació de la llei 22/2010 de 20 de juliol del Codi de Consum de Catalunya, es dicta per a la millora de la protecció de les persones consumidores en matèria de crèdits i préstecs hipotecaris, vulnerabilitat econòmica i relacions de consum.

.

.

Seguint les orientacions marcades per diversos projectes comunitaris, com la Directiva 2014/17/UE, introdueix els sistemes extrajudicials de resolució de conflictes de consum en matèria de crèdit o préstec hipotecari i estableix (en el seu article 132.4.3) que “les parts en conflicte, abans d’interposar qualsevol reclamació administrativa o demanda judicial, han d’acudir a la mediació o poden acordar sotmetre’s a l’arbitratge.

Una vegada transcorregut el termini de tres mesos des de la notificació de l’acord d’inici de la mediació sense haver aconseguit un acord satisfactori, qualsevol de les parts pot acudir a la reclamació administrativa o a la demanda judicial”.

Eduard Bellera | Advocat (Mataró)

Fotos: Arxiu

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris