dilluns, 03 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Negre i Plata’, de Paolo Giordano

Portada del llibre

Portada del llibre

La senyora A. s’introdueix en la vida d’un matrimoni modern, jove i aparentment feliç quan la Nora, la dona, ha de fer repòs a causa del seu embaràs i necessiten una persona que es faci càrrec de la casa. La senyora A. triga molt poc a fer arrelar els seus costums, molt tradicionals, en la vida de la parella i en la vida de la casa on viuen. Amb una vitalitat sorprenent va encaixant mica en mica en aquesta família que, un cop nascut el nen, la continuen mantenint també per fer-se’n càrrec.

Paolo Giordano, amb aquesta tercera novel.la, torna a la narrativa més intimista que va aplicar al seu primer llibre ‘La solitud dels nombres primers’ aconseguint que el lector recordi, després de la lectura, durant molt de temps, un personatge tan entranyable com la senyora A.

Giordano ens fa veure que l’amor entre una parella pot trontollar amb la convivència del dia dia i amb els entrebancs que ens va posant la vida, com també ens fa veure que l’amor d’una persona fins fa poc desconeguda pot calar ben al fons de nosaltres, molt més que els parents més propers.
Quan de sobte tot trontolla perquè la senyora A. decideix deixar la feina de cop i volta, comença també a trontollar l’equilibri de tota la família començant pel fill, l’Emmanuel, el qual la considera més que una àvia i acabant per la Nora i el seu marit, que troben a faltar molt tot allò que al principi no els semblava bé de la senyora A.

Sola al món, amb un marit mort ja des de fa temps, la solitud de la senyora A fuig amb aquesta nova feina però la vida és tan cruel que li torna quan s’ha d’enfrontar a un càncer que ha de patir sola.

Giordano aconsegueix que el lector es qüestioni si la vida aparentment moderna d’aquesta parella, amb dues feines i un fill i tot el que comporta, aporta més felicitat que la vida de la senyora A., molt més tradicional i corrent: una qüestió a l’alçada del nostre temps. El tràfec de la vida moderna moltes vegades esdevé una bena per als ulls, impedint-nos veure el que és realment viure. Aquesta llum és la que deixa la senyora A a la casa quan marxa, aquest contrast de vides és el que –tot i xocar al començament- serveix al matrimoni protagonista de la història per aprendre moltes coses.

No deixeu de llegir aquesta meravella, ‘Negre i Plata’. Negre és el color del protagonista masculí, Plata és el de la Nora, conjuntats i units fins a formar un sol color com el de les joies berbers…però arriba un punt en què, potser, el negre i el plata, els humors de tots dos tal com diu l’autor, no són com els vernissos tal i com ells es pensaven sinó com l’oli i l’aigua, que no s’acaben de barrejar mai…

Marta Rocafort

Títol: ‘Negre i Plata’
Autor: Paolo Giordano
Editorial: Edicions 62
PVP: 17.50
Font: Llibreria ‘El Faristol’ de Calella

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris