dimarts, 20 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Restes romanes aturen el sondeig arqueològic

L'excavació aturada | Foto: J.M.

L’excavació aturada | Foto: J.M.

L’aparició d’unes restes romanes van suspendre diumenge el sondeig arqueològic previst al subsòl de la plaça Gran de Mataró. Aquesta actuació, supervisada per un arqueòleg, intentava localitzar vestigis d’una gran cavitat subterrània que, segons testimonis orals, hauria existit en aquest indret.

El sondeig pretenia obrir una rasa d’uns 4 metres de profunditat a la cantonada entre el carrer de Santa Maria i la part alta de la plaça, en el punt on suposadament hauria existit l’escala d’accés a la cavitat que, segles enrere, podria haver estat un dipòsit d’aigües o un antic magatzem de la ciutat quan encara estava emmurallada. Ara, no s’hi tornarà a treballar fins que no es remodeli la Plaça Gran, un projecte que de moment no està previst, segons informa el portal 3/24.

Alguns testimonis – veïns de la plaça – asseguren que l’any 1937 havien accedit a un gran espai soterrat quan eren nens, mitjançant unes escales des de l’interior d’un immoble. Aquesta informació va propiciar que als anys 90 el consistori mataroní realitzés les primeres prospeccions en aquest indret sense èxit.

L’any 2013, l’actual govern municipal va decidir efectuar dues prospeccions geofísiques al subsòl de la plaça. La primera es va fer el mes de setembre mitjançant una tomografia elèctrica. La segona prospecció es va dur a terme el mes de novembre del mateix any a través de tècniques de georadar per aconseguir dades fins als 10 metres de fondària. En els dos casos es van detectar anomalies a banda i banda de la plaça que podrien correspondre a dues cavitats o zones construïdes, però sense evidències determinants.

1 comentari per a “Restes romanes aturen el sondeig arqueològic”

  1. […] el consistori mataroní va fer el primer sondeig per trobar aquest espai, però es va haver d’aturar les actuacions quan es van localitzar restes pertanyents a la ciutat romana […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris