diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Sis consideracions per reduir el risc de càncer colorectal

Joan Majó | Foto: Arxiu

Joan Majó

Les sis consideracions que has de saber per reduir el risc de càncer colorectal

Aquest 26 d’octubre del 2015 el recordarem pel comunicat que va emetre l’Organització Mundial de la Salud (OMS) conjuntament amb el Centre Internacional d’Investigacions sobre el càncer (CIIC). En aquest informe conclouen que hi ha evidencia científica suficient per afirmar que el consum de carn processada provoca càncer de còlon a l’ésser humà i que el consum de carn vermella probablement també.

.

.

S’ha observat aquesta associació principalment en el càncer colorectal, però també s’han vist associacions amb algun càncer de pàncrees i el càncer de pròstata. Els experts afirmen que cada porció de 50 grams de carn processada consumida diàriament augmenta el risc de càncer colorectal un 18%.

Per arribar a aquestes conclusions s’ha fet una revisió exhaustiva de més de 800 estudis i literatura científica i hi han treballat 22 experts de 10 països.

Vist el treball que hi ha i qui ho anuncia, ens hem de prendre aquest titular molt seriosament, però segons el meu punt de vista, aquesta informació no és complerta del tot.

.

.

Entenem per carn vermella la carn de vedella, porc, xai, cavall o cabra, i per carn processada entenem els embotits, curats, carn fermentada, fumada o conserves en sal, com poden ser salsitxes de Frankfurt.

Però fins aquí no hem de canviar cap hàbit de consum que recomanem els dietistes. Així doncs, ja fa temps que diem a les nostres piràmides o recomanacions que s’ha de limitar el consum de carns greixoses i embotits a alguna presa a la setmana i consumir més carns magres, peixos i ous.

Per tant, sota el meu criteri no te sentit tanta alarma social. Sí que és cert, que avui és més evident que ahir la relació entre malaltia i excés de carn vermella i processada, però que hi havia indicis ja ho sabíem i per això les nostres recomanacions ja anaven encaminades a la limitació d’aquests productes.

Ara bé, del que no s’ha fet vox populi la premsa, i que també cal saber, és quin és el comportament que reduirà aquest risc i que ara us llistaré.

  • Mantenir el pes adequat. També hi ha molta evidencia científica que les persones que tenen un pes adequat, tenen molt menys risc de contraure molts tipus de càncer, entre ells el de còlon. Si no esteu en el vostre pes, us recomano el meu llibre “El Pes Desitjat en 11 Passos”.
  • Dieta amb alt contingut en fibra. També hi ha evidencia científica que demostra que el consum adequat de fibra redueix el risc de càncer de còlon. Es recomana ingerir entre 30-40g de fibra.
  • Menjar molta fruita i verdura. La verdura i la fruita porten molta fibra i fan que assolim els nivells de fibra recomanats, però també son riques en vitamines, minerals i antioxidants que ajudaran a neutralitzar radicals lliures procedents del metabolisme que estan relacionats amb la formació de tumors. També alcalinitzen el pH corporal que s’està veient que evita la inflamació i conseqüentment l’aparició de malalties com el càncer. Se’n recomana menjar 5 racions al dia.
  • Anar de ventre diàriament. Si estirem de la cadena cada dia, evitarem que els residus de la nostra digestió estiguin més temps del compte en contacte amb les nostres parets intestinals i provoquin inflamació i càncer. Evidentment el consum de fibra a través de fruita i verdura combinat amb la ingesta d’aigua adequada ens ajudarà molt. També va bé tenir una paret abdominal treballada que es la que fa la força a l’hora d’anar al bany i dedicar alguns minuts al dia per anar-hi, clar!
  • Menjar probiòtics diàriament. Menjar diàriament iogurts que porten microbiologia viva, concretament el Lactobacillus bulgaricum ajuden a la bona salut del nostre intestí.
  • Ser actiu. Córrer, caminar, nedar, anar en bici… Qualsevol moviment del cos facilita la motilitat intestinal i conseqüentment la seva salut. Per saber més d’hàbits saludables us aconsello el meu llibre “La Receta de la Salud”.
Foto: sxc.hu

.

Per tant, davant de tot, seny, serenitat i sentit comú. Jo seguiré manteniment el meu pes, menjant molta fibra a través de la fruita i la verdura, intentant anar de ventre cada dia, menjant la meva dosis de iogurts diaris, anant a córrer i al gimnàs, però també seguiré menjant-me una bona hamburguesa mixta a la setmana i gaudint d’un bon pa amb tomàquet amb embotit i un bon got de vi dissabte al vespre.

Joan Majó Merino | Diplomat en Dietètica i Nutrició Humana per la UB

Imatges: YouTube | Arxiu

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris