diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Truman’, de Cesc Gay

'Truman'

‘Truman’

El barceloní Cesc Gay estrena la seva darrera pel·lícula “Truman” després de passar amb bona nota pel festival de cinema de Sant Sebastià on va aconseguir el premi ex-aequo al millor actor pel seu duet d’intèrprets principals Ricardo Darín i Javier Cámara. “Truman” ens presenta un actor argentí de teatre instal·lat a Madrid que pateix una malaltia terminal, Julián (Ricardo Darín), i que es cita amb el seu millor amic provinent de Canadà, Tomás (Javier Cámara), per passar uns dies plegats. El motiu del retrobament serà gestionar els preparatius per a la mort del solitari Julián i, de passada, acomiadar-se davant de l’irreversible final.

.

.

Entre aquests afers domèstics, afectius, professionals i personals que caldria endreçar trobaríem, per exemple, la relació del divorciat Julián amb el seu fill que està estudiant a Dinamarca i amb qui pràcticament ha perdut el contacte. I per deixar-ho tot ben lligat restaria un darrer entrebancs, buscar i trobar una família adoptiva pel gos de Julián que precisament dóna títol a la pel·lícula.

.

.

Aquesta pel·lícula és una agredolça comèdia melodramàtica sobre la mort, la vida i l’amistat, que es sap moure amb cura i encert entre el drama i la comèdia amarga i irònica. Cesc Gay procura esquivar en tot moment la fàcil concessió al to més lacrimogen i sentimental implícit en la història, un mèrit aconseguit gràcies al seu talent també com a guionista amb un sòlid treball d’escriptura de diàlegs i situacions, i sense amagar-se tampoc d’encarar una complexa i problemàtica situació amb tota la subtilesa i intel·ligència possible.

Però a la ferma construcció dels fonaments del film cal sumar-hi també la contribució d’altura d’un esplèndid Ricardo Darín en el paper d’home madur que interromp el seu tractament mèdic del càncer per decidir morir amb coratge i valentia. I, per descomptat, secundat per un no menys esplèndid Javier Cámara com l’amic inseparable, generós i sincer, que acompanya fidelment al seu amic respectant la seva voluntat en el difícil recorregut d’ordenar les coses abans d’emprendre el camí sense retorn cap a la mort.

Joan Millaret Valls

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris