diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Alimentant cucs de seda amb grafè

.

.

El grafè, un material bidimensional format per una sola capa d’àtoms de carbono pur i disposats en una retícula hexagonal, està cridat a ser un dels materials del futur en quan a les seves prestacions – 5 vegades més lleuger que l’alumini, flexible, unes 200 vegades més resistent que l’acer, gran conductivitat elèctrica i molt barat de fer —.

Què passaria si es donés de menjar a un cuc de seda una mica de grafè? Doncs obtenir un resultat prou interessat…

El que començarien a fer els cucs és a fabricar seda molt més resistent; una superseda que és molt més resistent, condueix l’electricitat i suporta un 50% més de tensió abans de que es trenqui. Per si tot això fos poc, els científics van poder carbonitzar aquesta seda a uns 1.050 graus centígrads de temperatura.

.

.

Han estat investigadors de la Universitat Tsingua de Pequin que han portat a terme aquest experiment i que l’han publicat en la revista Nano Letters. Per poder alimentar aquests cucs, han “enriquit” les fulles de morera amb grafè tot ruixant-les amb una solució aquosa que contenia un 0,2% de grafè.

Per tant, i en conseqüència, la seda fabricada per aquests cucs ja estava reforçada amb carbono, presentant una estructura cristal·lina més ordenada si aquesta és observada amb microscopi.

Aquest descobriment obre les portes a futures investigacions en aquest camp, malgrat encara no es coneix com els cucs arriben a metabolitzar el grafè i incorporar-lo a la seda que fabriquen. Pel moment aquesta seda es podria utilitzar en el camp mèdic, per exemple per elaborar implants biodegradables i en el desenvolupament de teixits intel·ligents o en els wearables.

Caldrà veure l’evolució d’aquesta nova forma d’utilitzar els recursos naturals. Poder també queda poc per experimentar amb aranyes, si és que no s’ha fet ja.

Vicenç Llobet

Més informació: vllobet.cat

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris