diumenge, 18 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Allò que va passar a Cardós’, de Ramon Solsona

Portada del llibre

Portada del llibre

Allò que va passar a Cardós, de Ramon Solsona –guanyador del premi Sant Jordi l’any 2011 amb ‘L’home de la maleta’- és una novel.la que té tots els components per fer-la atractiva de bon començament: un assassinat, una història d’amor i tota una sèrie de descripcions de la vida a la Vall de Cardós al voltant dels anys 60 que retraten aspectes de la vida social d’aquell temps amb l’arribada massiva de treballadors de fora arran de la construcció de les hidroelèctriques. La dictadura de Franco que ja cueja, els canvis que pateix la societat de l’època amb nous balls, la nostàlgia de la terra andalusa de molts treballadors, les dures condicions de la feina d’aquests “carrileros”, el xoc de dues cultures diferents…tots aquests aspectes es van entrellaçant al llarg del llibre a partir de capítols que alternen la vida dels diferents personatges, reportatges de diaris locals, investigacions de la guàrdia civil…

El protagonista principal, però, és el topògraf Santi Vallory que, mogut per l’amor incondicional que sent per la Rossita, la mestressa de la casa d’hostes on s’allotja, fa que porti el seu amor fins al final per tal d’aconseguir-lo: matar per amor.

Amb el que no comptarà en Santi, però, és que la foscor, la nit i la neu, potser amaguen el seu crim però també amagaran altres sorpreses que faran que la vida d’en Santi faci un gir inesperat i acabi marxan per sempre, lluny de Rossita i de la Vall de Cardós.

El seu retorn al cap de molts anys, fa que descobreixi moltes sorpreses: ja no queda res de tot l’enrenou de la construcció de les hidroelèctriques, ni dels campaments dels treballadors…busca la pista del seu amor de joventut i, per posar pau amb si mateix, revela a un dels únics personatges que encara hi troba, l’Agustín, un jove a qui ell havia ajudat fent-li classes particulars, tota la veritat sobre “allò” que va passar a Cardós, tota la veritat d’un crim no resolt.

Santi Vallory troba la pau d’esperit escrivint una llarga carta al seu antic alumne, l’Agustín, un cop ja ha tornat a marxar de la Vall de Cardós per no tornar-hi més. La vida ens depara moltes sorpreses i per més que lluitem per allò que estimem, potser no ho podem aconseguir i, sense saber-ho, trobem la pau i la tranquil.litat, l’amor i un altre treball en un lloc llunyà, en una cultura diferent. Potser l’experiència ajuda a no tornar a cometre els mateixos errors, potser la vida marca per ensenyar, potser el caràcter tancat com les mateixes muntanyes feréstegues de la Vall de Cardós no era per a en Santi.

Potser necessitava no ofegar-se més enmig d’unan natura salvatge i fugir mar enllà per senzillament respirar, per, senzillament, intentar viure i intentar estimar de veritat.

Marta Rocafort

Títol: ‘Allò que va passar a Cardós’
Autor: Ramon Solsona
Editorial: Proa
PVP: 20.00 Euros
Font: Llibreria ‘El Faristol’ de Calella

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris