dimecres, 13 de novembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

AMB no compleix

Foto:

Foto: Miguel Ángel Barrachina

Irene. AMB no compleix

Vaig conèixer a la Irene a la platja. La vaig conèixer tot i que ella no hi era allà, només alguna cosa que li pertany. Vaig trobar el seu document d’identitat mentre netejava la platja de la desembocadura del riu Besòs. El vaig recollir de la sorra, trencat per la meitat, inservible, com la resta dels centenars d’objectes que la mar va escopir a terra ferma, després del darrer temporal de fa unes setmanes.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (ABM) és l’empresa pública encarregada del manteniment i neteja de les platges del barcelonès. Jo no treballo per a ells però vaig fer la seva feina, perquè ells no la van fer. Desprès de dues setmanes veient el trist espectacle d’una amalgama de llaunes, ampolles, neumàtics, sabates, restes de joguines, roba i molts tampons, vaig decidir fer per consciència el que ells no feien per obligació. I que té la Irene a veure amb tot això? Doncs, en principi no gaire, però mentre m’afanyava per embossar i allunyar de les ones tot el que vaig poder, el meu cap no deixava de rumiar. Pensava en què estem fent amb aquest planeta, pensava en qui serien els incívics propietaris de tota aquella porqueria, pensava en com és possible que els que fan campanyes apel·lant a la conscienciació ciutadana després no compleixin amb el seu deure. Campanyes com la que tot just acaba d’engegar la Generalitat per recordar-nos que hem de reciclar més. Uns nens ens donen els arguments que tots coneixem i que molts encara no volen escoltar.

Aleshores, veient que la Irene és encara molt jove, conta divuit primaveres només, vaig pensar en com seria el món quan conti les que jo he vist passar , que són bastantes més. Vaig pensar com serà el món que heretin el seus fills, si mai els té. Depèn de tots nosaltres, de tots i cadascú sense excepció i del que fem aquí i ara, no demà. Cada petit gest importa. Espero que les campanyes funcionin i que entre les famílies i l’escola es consolidin cada cop més el valors cívics, encara que a dia d’avui, es evident que alguna cosa està fallant. També desitjaria que les administracions prediquin amb l’exemple i que donin explicacions quan se’ls hi demanen.

Miguel Ángel Barrachina Roger

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per