diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Com un record d’infantesa’, de Feliu Ventura

Portada del llibre

Portada del llibre

Sembla que últimament els cantautors s’estan dedicant també a escriure. De fet, ja ho fan amb les lletres de les seves cançons. Però, una cosa és escriure un llibre i, una de molt diferent, escriure una novel.la. Doncs se’n surten i ho fan molt bé. Aquest ha estat el cas de ‘Les dones de la Principal’ de Lluís Llach, ‘Totes les cançons parlen de tu’ de Xavier Sarrià, ‘L’assassinat de Guillem de Berguedà’ de Francesc Ribera “Titot” i, ara, ‘Com un record d’infantesa ‘de Feliu Ventura, la meva darrera lectura i que m’ha corprès.

Víctor, un jove xilè dibuixant de còmics en una revista, ha passat tota la seva infantesa amb el seu avi, l’Hèctor Fornells, un republicà exiliat, a causa de l’accident de cotxe que pateixen els seus pares quan només és un nadó.

Ara la vida el torna a colpejar amb la mort del seu avi. El que no s’esperarà, però, és que la seva vida farà un tomb radical. La carta del seu avi i un altra missiva amagada en un disc d’Ovidi Montllor, farà que Víctor faci un viatge al País Valencià per dipositar les cendres del seu avi però també un viatge que esdevindrà revelador de tots els secrets amagats de la vida de la seva família.

Així, doncs, el retorn a terres valencianes, on és acollit per Martina, una amiga d’ infantesa de la seva mare, li proporcionarà molts descobriments i secrets relacionats amb el seu passat.

Feliu Ventura aconsegueix, a través d’una història familiar, lligar uns fets històrics situats en dues terres molt llunyanes: les conseqüències de la guerra civil aquí i les conseqüències de la dictadura de Pinochet a Xile. Tot dos fets units per la música, lligats a un cantautor, l’Ovidi, i més concretament, a una cançó: Homenatge a Teresa.

L’homenatge a la Teresa de la cançó esdevé, doncs, un homenatge a la Teresa mare de Víctor, un homenatge al seu avi, un homenatge a tots els republicans exiliats i un homenatge a totes les persones detingudes i desaparegudes a Xile.

Sempre quedarà, però, la música per recordar, per no esborrar, per seguir lluitant, per buscar, per revelar secrets amagats durant anys en fundes de vells discs.

Sempre quedarà un record d’infantesa com a una imatge de llum dins de les foscors de la història.

Si teniu ganes d’emocionar-vos, si sou gent compromesa, si sou amants de la bona literatura, si sou admiradors d’Ovidi, sou els lectors perfectes per a aquest llibre.

Si no, no passa res. La música forma part de tots nosaltres i la història, també!

Marta Rocafort

Fitxa

Títol: ‘Com un record d’infantesa’
Autor: Felir Ventura
Editorial: Sembra Llibres
PVP: 12,50 euros
Font: Llibreria El Faristol (Calella)

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris