diumenge, 17 de novembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Condemnen un geriàtric que va sancionar una treballadora per anar a votar

Foto: Arxiu

Foto: Arxiu

Una sentència del Jutjat Social número 2 de Mataró ha declarat nul·la la sanció disciplinària a una treballadora que es va absentar del seu lloc de treball – un geriàtric – per anar a votar durant les eleccions municipals del passat 24 de maig de 2015. A més, la mateixa sentència condemna la residència geriàtrica Serveis Assistencials Sant Cebrià, situada a Tiana, a indemnitzar la treballadora amb 10.000 euros per la vulneració d’un dret fonamental.

La treballadora, que ha estat assistida legalment pel Gabinet Jurídic de la UGT de Catalunya, havia rebut una sanció de tres dies de suspensió de feina i sou per una suposada falta laboral lleu consistent en “la no comunicació amb la deguda antelació de la manca d’assistència a la feina per causa justificada”. La carta sancionadora, però, no especificava en cap moment que el dia dels fets coincidia amb la celebració de les eleccions municipals.

La sentència declara com a fets provats que l’empresa no havia previst cap mesura per tal de facilitar el dret a vot dels treballadors que aquell diumenge no tenien descans setmanal. També, que la treballadora sancionada va comunicar la seva absència al seu responsable per fer efectiu el seu dret a vota un altre municipi. Segons el jutge, l’empresa va actuar intencionadament per tal de dificultar l’exercici del dret de sufragi actiu i, en no haver previst cap mesura organitzativa per coordinar els torns de treball, va aconseguir allunyar als treballadors de la petició dels permisos per votar. Un altre treballador també va ser sancionat, però va obtenir la suspensió en signar un escrit d’al·legacions en el que gairebé demanava disculpes a l’empresa. Per al jutge, “les expressions de submissió són incompatibles amb un desplegament sa de les relacions laborals, i són indici de què l’empresa manté una actitud autoritària o paternalista respecte als seus treballadors. Si la demandant hagués demanat perdó com ho va fer el seu company, no hauria hagut de complir la sanció, la qual cosa evidencia una concepció patològica dels drets i deures derivats del contracte de treball i, per tant, un entorn favorable a la vulneració dels drets dels treballadors”. Segons cita textualment la sentència, “l’empresa ha actuat moguda per una perversa finalitat antidemocràtica”.

Finalment, el jutge estima íntegrament la demanda de la treballadora i declara que la sanció que li fou imposada vulnera el dret fonamental a la participació electoral activa. Per això, declara nul·la la sanció i condemna l’empresa a abonar-li els tres dies de suspensió de sou que prèviament li havia descomptat, a més d’una indemnització de 10.000 euros.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per