diumenge, 17 de novembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Emocions i doble homenatge als Jocs Florals

Foto de família | R.T.

Foto de família | R.T.

La Sala Mozart  ha acollit aquest diumenge 13 de març, al migdia, l’acte del veredicte i proclamació de guanyadors de la 34ena edició dels Jocs Florals de Calella, organitzats pels Amics de la Poesia. Un any més, les emocions dels poemes premiats llegits pels seus propis autors han estat els grans protagonistes d’una edició en la qual, a més, s’ha fet un doble homenatge. Aquest any fa mig segle que quatre poetes calellencs van ser guardonats en els Jocs Florals de la Ginesta d’Or de Perpinyà i també, enguany, l’entitat Foto-Film Calella celebra el seu 50è aniversari.

Guardonats en aquesta edició | R.T.

Guardonats en aquesta edició | R.T.

En les tres categories dels premis ordinaris, la Flor Natural l’ha guanyat Mireia Farriol (Barcelona), amb el poema ‘Parlem de dos’; l’Englantina l’ha obtingut Eva Moreno (Molins de Rei), amb ‘Absència’; i la Viola s’ha quedat a casa amb ‘L’univers intuït’, d’Esther Gatell (Calella).

Per altra banda, el Premi Maria Cardona, que aquest any recollia poemes inspirats en l’arc de Sant Martí, l’ha guanyat Lleonard del Rio (Igualada), amb el poema ‘Signe de pau i d’aliança’. El Premi Francesc Castells, enguany dedicat a la imatge visual, l’ha obtingut el poema ‘Trompe l’oeil’ d’Isabel Oliva (Girona).

Foto: Diari Maresme

Foto: Diari Maresme

El Premi Juvenil La Llopa de poesia l’ha guanyat Irene Real (Calders), una jove poetessa de 17 anys, amb el seu poema ‘Terrissaire de teulades’. El Premi Francesc Grau ha estat per al tarragoní Òscar Palazón, amb l’obra ‘Vermeer’. Finalment, la millor prosa poètica juvenil del Premi Germanes Saula Palomer l’ha guanyat Alba Lóriz (Cardedeu), de 20 anys, amb l’obra ‘Sols un amor’.

Els Jocs Florals de Calella han fet enguany un homenatge a Foto-Film Calella pel seu mig segle d’història, descobrint una imatge del logotip d’aniversari i amb el lliurament d’un pergamí amb el poema ‘Sonet d’Homenatge’, dedicat a l’entitat, escrit i llegit pel poeta Josep Miracle.

.

.

L’altre acte d’homenatge ha estat en record dels quatre poetes calellencs que l’any 1966 van guanyar en diferents categories en els Jocs Florals de la Ginesta d’Or de Perpinyà. Els quatre poetes – Maria Cardona, Francesc Castells, Concepció Organ i Mossèn Eduard Vivas – han estat recordats i homenatjats amb una ofrena floral davant un retrat commemoratiu que presidia l’escenari. A més, es va fer lectura del sonet ‘Cant de Festa’, un poema que els quatre poetes homenatjats van escriure conjuntament el mateix dia que van ser llorejats a Perpinyà.

Durant l’acte, com es va anunciar durant l’anterior edició, s’ha lliurat el títol de Mestre en Gai Saber a la poetessa Imma Fuster, que ha guanyat, en diferents anys, les tres categories ordinàries dels Jocs Florals de Calella. El Mantenidor d’aquesta nova edició ha estat Montserrat Butxaca qui ha llegit un magnífic text en defensa de la llengua i cultura catalana. Finalment, l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, ha tancat aquesta nova edició destacant els treballs guardonats i el discurs del Mantenidor, i ha fet un reconeixement al secretari i ànima dels Jocs Florals de Calella, Josep Miracle i Collmalivern.

.

.

En aquesta nova edició s’han presentat a concurs 187 poemes, repartits en les 8 categories del certamen. El jurat qualificador ha estat format per Eduard Miró, Marta Pérez Sierra i Josefina Penaire; i la festa ha estat presidida per la Pubilla de Calella, Meritxell Basart; acompanyada per l’Hereu de Calella, Jaume Basart; el Fadrí d’Honor, Edgar Taure; i les Dames d’Honor, Foix Torrent i Maria Vives. L’acte, que ha comptat amb l‘acompanyament musical de Núria Grimaha estat presentat per Míriam Morell.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per