diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

És saludable el futbol?

.

.

L’altre dia estava ajudant al meu fill a enganxar adhesius a l’àlbum de la Lliga de futbol professional i vaig pensar que em serviria per fer un petit article.

Vaig fer un pseudoestudi observacional aleatori casolà aprofitant aquest àlbum. Així, dels 400 jugadors que hi ha a l’àlbum en tots els equips, vaig anotar-me el pes i l’alçada dels adhesius que ens havien tocat fins ara en la compra de sobrets, 101 jugadors, i d’aquesta forma vaig poder fer la mitjana de l’alçada i pes d’un jugador de futbol de la lliga espanyola.

.

.

El jugador més alt te una alçada de 1,95cm i el més baix fa 1,69cm, pel que fa el pes, el més pesat pesa 89kg i el més lleuger 67kg. Després vaig calcular l’índex de massa corporal, que és un indicador, que ens serveix als professionals de la salut per avaluar si hi ha sobrepès o no en els pacients.

La Fórmula per calcular-lo és IMC= Pes (kg) / (Alçada (cm)) ² . La xifra resultant d’aquesta fórmula la considerem de la següent manera:

<18,5. Baix pes.
18,5-25. Pes saludable.
25-30. Sobrepès.
30-40. Obesitat.
>40 Obesitat mòrbida.

La mitjana de l’IMC que va sortir del petit estudi observacional dels jugadors de la lliga de futbol és de 22,9. Per tant, podem dir que els jugadors de futbol de la lliga espanyola tenen de mitjana un pes saludable. Segurament hi tindran molt a veure les hores que es passen exercitant-se i el control dietètic que la majoria de clubs integren per augmentar el rendiment dels seus jugadors.

.

.

Però la relació que tenim la majoria de mortals amb el futbol, normalment és des de l’altre costat de la gespa. Asseguts al sofà i mirant-ho a través del televisor i a més a més, suggestionats per la publicitat de la indústria alimentària. En el meu cas, cada vegada que sento el xiulet inicial i veig la gespa verda pel televisor, m’entren unes ganes boges d’anar a la nevera i agafar una cervesa. Serà per l’impacte de la publicitat? Segurament sí! Però segurament també, després de repetir-ho constantment, ja forma part d’uns dels meus hàbits.

Queda comprovat doncs, que mentre els futbolistes gasten energia durant els partits, nosaltres les acumulem. Així que el futbol és saludable segurament pels futbolistes, per la resta de mortals és un espectacle que podem gaudir i assaborir amb o sense cervesa, però si és així, no oblidis anar a buscar la teva salut en un altre moment, en forma de footing, piscina, bicicleta o passeig per la natura si vols tenir un IMC saludable com els teus ídols del futbol.

Així que t’animo a que calculis el teu IMC i prenguis acció si estàs passat de pes saludable.

Joan Majó Merino | Diplomat en Dietètica i Nutrició Humana per la UB

El teu pes

Per calcular el teu pes desitjat clica aquí

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris