diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Jardí a l’obaga’, de Blanca Busquets

Portada del llibre

Portada del llibre

Amb ‘Jardí a l’obaga’, la darrera novel.la de Blanca Busquets, el lector fa un retorn al poble de La Carena, lloc on se situa ‘La nevada del cucut’, amb què l’autora va guanyar el premi llibreter l’any 2011.

Un poble fictici inspirat amb Cantonigròs on l’Aniol, un masover, fa un repàs de la seva vida des de la seva infantesa situada als inicis de la guerra civil fins a quasi els nostres dies. Uns records que combina amb la descripció de tot el que està passant en el present, un present en què se sent sol, únic supervivent i únic vigilant de tots els secrets que amaga aquest petit poble. Potser per això, decideix revelar tots aquests secrets a nosaltres, els lectors…

L’Aniol té un amor de joventut, la Mireia, amb qui balla a l’envelat de la Festa Major. La Mireia, però, té les coses molt clares i veu més futur triant l’Emili de Can Torralba, un estiuejant amb la casa més gran del poble. El que no sap encara l’Aniol és que s’acabarà convertint en el masover de la casa gran, des d’on seguirà de prop tot el que passa en aquella casa, tot el que passa en aquell jardí, des d’on tindrà més a prop la Mireia de qui, malgrat haver-se casat amb la Fina, seguirà eternament enamorat.

Però la Mireia ja no és aquella noia de poble, s’ha convertit en una senyora de Barcelona que mig renega dels seus pares i que parla en castellà als seus fills. L’Aniol quasi no la reconeix…Tan ell com la seva dona tenen prohibit el pas a la casa gran. Més tard, hi poden entrar però hi instal·len una campaneta perquè els amos sàpiguen que han entrat al jardí i..al final, aquest jardí fosc i trist, fa un canvi amb els anys i acaba obrint les portes a tothom. De la mateixa manera que aquest jardí a l’obaga canvia al llarg del temps, també ho fan els membres de la família Torralba. La Sònia i en Jordi, els néts de la Mireia, retornen al cap de molts anys a la casa gran, que ha estat abandonada per un secret i uns fets tràgics que han marcat la família. Però les noves generacions volen obrir el jardí i la casa a la claror, a la llum, oblidar el passat però, això sí, sense oblidar l’Aniol a qui tenen un gran respecte per tot el que ha fet per la seva família… Ell, a qui la Mireia no el tenia per a res, ara mereix el respecte dels seus néts…és per això que l’Aniol s’aferra al record del seu amor de joventut fins al final, pensant que potser ella també hagi canviat, pensant que potser amb la vellesa hagi tornat a ser la Mireia que era de jove…però els somnis no sempre s’acompleixen..

La vida a La Carena marca, els records pesen, i el temps passa…Els anys desvetllen secrets amagats però no tots…molts se n’aniran a la tomba amb l’Aniol quan ell ja no hi sigui. Un llibre que cap lector oblidarà fàcilment. Bona lectura!

Marta Rocafort

Fitxa

Títol: ‘Jardí a l’obaga’
Autora: Blanca Busquets
Editorial: Proa
PVP: 18.50 €
Font: Llibreria El Faristol (Calella)

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris