diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘L’amor fora de mapa’, de Roc Casagran

Portada del llibre

Portada del llibre

Abans de fer vacances, m’agrada dir sovint el dia que les començo. És una manera d’allargar-les perquè, quan hi estic, passen tan ràpid!

Amb els llibres d’en Roc Casagran, em passa el mateix. Quasi un mes abans d’aquest passat 18 de febrer m’anava repetint que faltava poc perquè en Roc tragués una nova novel·la. Val a dir que ha estat per a mi una espera llarga. Ja fa quasi dos anys que em vaig llegir ‘Ara que estem junts’, el seu darrer llibre.

Així doncs, com em passa amb les vacances, amb ‘L’Amor fora de mapa’ m’ha passat el mateix: m’ha passat volant. La lectura m’ha absorbit al llarg de dues tardes. En acabar-lo, torno a tenir una sensació buidor i em pregunto…i ara què? A esperar un parell d’anys més? En vull més, les novel.les d’en Roc s’estan convertint en una droga. ‘L’Amor fora de mapa’, però, ha superat totes les expectatives.

Amb una prosa brillant, en Roc aconsegueix endinsar-nos en els racons més íntims d’en Llull, la Clàudia i l’Eldar, els tres protagonistes d’aquesta història d’amor i d’amistat, d’amistat i d’amor. La veu narradora principal, però, és la d’en Llull, un jove que ronda la trentena i que pateix un desengany amorós, un jove que necessita per viure poder comptar amb un tamboret estable, amb un tamboret per asseure-s’hi i pensar i parar, tal com pensa i reflexiona en diferents vàters, descrits en el llibre amb relació al moment en què viu. El tamboret s’ha d’aguantar i, si li falla una de les potes (l’amor de la Clàudia, l’amistat de l’Elnar, la poesia i la paroxetina, el medicament que l’ajuda en el seu equilibri emocional) la seva vida es desequilibra sense remei.

En Llull coneix la Clàudia, una noia activista i compromesa amb la societat però també la perd. A la Clàudia no li agrada la poesia, li diu a en Llull que ha de ser valent i escriure una novel.la. L’Eldar és l’amic que hi és sempre, fidel, la pota del tamboret que no s’ha de tòrcer mai. Li diu a en Llull que escrigui lletres per a les seves cançons…

Però la vida dóna moltes voltes, intentem seguir el seu curs, guiar-nos a través del seu mapa. El mapa de la vida, però, a vegades no ens condueix enlloc, no ens mostra cap sortida, cap camí, no ens guia cap a l’amor perquè aquest ja està perdut, ja és un amor fora de mapa.

Quan menys s’ho espera, els esdeveniments es precipiten i en Llull trobarà una solució per estabilitzar les potes del seu tamboret. La solució començarà, precisament, per ser valent i escriure aquesta novel.la (la que precisament nosaltres, lectors, tenim a les mans ara mateix) Una novel.la amb un final que no desvetllarem però que, de ben segur, ens arribarà al cor perquè en Llull, com molts de nosaltres, vol seguir un mapa de la vida amb un amor a dins.

Marta Rocafort

Fitxa:

Títol: ‘L’amor fora de mapa’
Autor: Roc Casagran
Editorial: Sembra Llibres
PVP: 19,00 euros
Font: Llibreria ‘El Faristol’ de Calella

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris