diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Les AMPA reclamen reduir la ràtio a 20 alumnes

Imatge: Arxiu

Imatge: Arxiu

Les AMPA del Maresme i el Vallès Oriental van celebrar dissabte passat, 15 d’octubre, a Mollet del Vallès, la primera Assemblea Territorial de la La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC). En aquesta primera assemblea conjunta d’ambdues comarques – que respon a la nova divisió territorial de la FaPaC per a potenciar i facilitar el treball entre les AMPA d’una mateixa àrea geogràfica – hi van assistir un total de 27 AMPA de les dues comarques.

La trobada va servir per aprovar un full de ruta amb les línies de treball a seguir al Maresme i el Vallès Oriental en els propers mesos. La planificació educativa i el mapa escolar encapçalen les demandes. També, les AMPA van coincidir a reclamar una reducció de ràtio fins a 20 alumnes per aula com a mesura efectiva per garantir la qualitat en l’educació, doncs consideren que amb aules de 27 alumnes és molt difícil que el professorat pugui aplicar línies pedagògiques innovadores a les escoles.

.

.

Les AMPA també denuncien els tancaments de grups a centres públics per part del Departament i, com exemple, van recordar el cas de l’escola Mar Nova de Premià de Mar que continua rebel·lant-se contra el seu tancament.

Durant la trobada, les famílies assistents van destacar com a principals preocupacions la manca d’inversió a les escoles i instituts, la falta d’innovació accessible per a tothom, i la necessitat d’augmentar el número de professorat i millorar-ne la seva formació per tal d’arribar a la qualitat educativa desitjada per a tots els alumnes.

Durant la celebració de l’assemblea també es va escollir la nova junta territorial del Maresme-Vallès Oriental encapçalada per Mario Parra, de l’escola Soler de Vilardell (Sant Celoni), com a president.

El pla d’actuacions de les AMPA inclou altres prioritats:

• Continuar denunciant l’existència de barracots i la manca d’infraestructures dignes que dificulten el bon funcionament de molts centres educatius.
• Reclamar la gratuïtat i universalitat del servei de menjador escolar, una mesura que evitaria la segregació escolar existent i afavoriria la igualtat d’oportunitats per a tot l’alumnat. Denunciar que les beques menjador no arriben a tots els alumnes davant les necessitats creixents de moltes famílies.
• Demanar més recursos i suport a les escoles per atendre l’alumnat amb necessitats educatives especials, i garantir la cohesió social. S’ha de treballar perquè l’escola inclusiva sigui una realitat tant a primària com a secundària.
• Aconseguir que les famílies participin de forma efectiva com a interlocutors del Departament d’Ensenyament per traslladar la veu d’una part clau de la comunitat educativa que ha de ser escoltada i tinguda en compte, i ser presents a les Taules Mixtes.

Fomentar una vertadera escola inclusiva i acabar amb la segregació escolar van ser altres de les inquietuds sorgides. A més, es va subratllar la necessitat d’aprofundir en el treball conjunt entre escoles d’una mateixa zona, famílies i administració, i es va destacar la necessitat d’acabar amb els concerts educatius per disposar d’un únic sistema educatiu públic de qualitat i innovador igual per a tothom. Finalment, les famílies assistents van coincidir en recordar que la participació de les famílies en l’educació és “un aspecte clau i cal més promoció de polítiques que facilitin aquesta implicació que sempre no és fàcil”.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris