diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Mia madre’, de Nani Moretti

'Mía madre'

‘Mía madre’

Nanni Moretti reprèn la seva destresa pels melodrames quotidians en l’àmbit familiar a “Mia madre” arran del tema del dol per la pèrdua d’un ésser estimat. Un motiu dramàtic que ara rebrota amb lleugeres variacions després de presentar-lo amb resultats corprenedors a “L’habitació del fill” (2001). A “Mia madre”, el propi realitzador i actor italià cedeix el seu protagonisme a Margherita (Margherita Buy), una directora de cinema, mentre ell es reserva el paper secundari del germà d’ella, Giovanni.

.

.

Margherita viu absolutament aclaparada pels problemes intrínsecs generats pel rodatge d’una pel·lícula sobre el tancament d’una fàbrica, maldecaps agreujats per culpa de les manies i excentricitats d’un actor nord-americà d’origen italià, Barry Huggins (John Turturro), afectat de progressives llacunes de memòria. D’altra banda, aquesta atrafegada dona viu absolutament angoixada i trasbalsada per l’estat de salut de la seva mare hospitalitzada, Ada (Giulia Lazzarini).

.

.

Nanni Moretti dóna una nova lliçó magistral de sensibilitat i delicadesa en aquest preciós film sobre el patiment i el sofriment d’una dona que veu com la seva mare malalta s’encamina a la mort. El film combina moments d’irrealitat i malsons al costat de les tasques quotidianes d’aquesta dona completament desbordada pel moment de la vida que travessa, un estat de torbació i buidor subratllat de manera semblant a un episodi de suspensió o de trànsit.

Tot i alguna concessió menor a la comicitat, aportada inevitablement per les gràcies del personatge còmic de John Turturro, no cal dir que la pel·lícula sap commoure i emocionar des del respecte, el tacte, la proximitat. Virtuts cuidades amb mà artesana que eviten caure en l’excés, la grandiloqüència i l’afectació que podrien proporcionar-li un enfocament més de fulletó o de melodrama estripat.

Aquest delicat i sensible film posseeix la força de la honestedat i la sinceritat, que semblen sorgir de la pròpia experiència viscuda pel director arran de la mort de la seva mare durant el rodatge d’un dels seus darrers films. Mentre que bona part del potencial del film prové també de la extraordinària interpretació de l’actriu Margherita Buy.

Joan Millaret Valls

1 comentari per a “‘Mia madre’, de Nani Moretti”

  1. […] Joan Millaret (www.diarimaresme.com): Mia madre, de Nani Moretti […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris