diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Mobbing laboral o Assetjament Psicològic en el treball (Capítol III)

.

.

Com reconèixer la personalitat narcisista?

En el llibre “L’art de la guerra”, de Sun Tse (V a.c.) diu: “L’art de la guerra és l’art de l’engany; si adoptem sempre una aparença contrària al que som, augmentem les nostres oportunitats de victòria”.

Com hem vist abans una de les claus d’èxit de l’assetjador és no mostrar les seves cartes de forma oberta per tal d’evitar la reacció immediata de la seva víctima. Tornant al cas de l’Eva, ens preguntem perquè no ha posat límits al comportament del seu cap. El problema és que ella s’ha anat acostumant poc a poc a aquesta situació.

.

.

Hi ha una al·legoria de la granota bullida que pot explicar perquè no actua. “Imaginin una cassola plena d’aigua, en l’interior de la qual neda tranquil·lament una granota. La cassola s’està escalfant a foc lent. Al cap d’una estona l’aigua està tèbia. A la granota, això li sembla bastant agradable i segueix nedant. La temperatura comença a pujar. Ara l’aigua està calenta. Una mica més del que sol agradar-li a la granota. Però ella no s’inquieta i, a més, la calor sempre li produeix una mica de fatiga i somnolència. Ara l’aigua està calenta de debò. A la granota comença a semblar-li desagradable. Comença a trobar-se sense forces, així que es limita a aguantar, a intentar adaptar-se i no fa res més. Així, la temperatura de l’aigua segueix pujant, a poc a poc, mai d’una manera accelerada, fins al moment en què la granota acabi bullida i mori sense haver realitzat el menor esforç per sortir de la cassola. Si l’haguéssim submergit de cop en una cassola amb l’aigua a 50 graus, d’una sola gambada ella s’hauria posat fora de perill, saltant fora del recipient.

.

.

Es pot desenvolupar una deterioració lenta, subtil i inadvertida, la qual cosa pot provocar una aclimatació a la situació molt progressiva. Un es pot sentir atrapat i no veure sortida, la qual cosa provoca ràbia i frustració. Per això es important reconèixer la personalitat narcisista tan aviat com sigui possible.

Com reconèixer una persona Narcisista? En el DSM IV defineix el Trastorn Narcisista de la personalitat (301.81) F60.8. Un patró general de grandiositat (en la imaginació o en el comportament), una necessitat d’admiració i una falta d’empatia, que comencen al principi de l’edat adulta i que es donen en diversos contextos com ho indiquen cinc (o més) dels següents ítems:

Té un grandiós sentit d’auto importància (p. ex., exagera els assoliments i capacitats propis, espera ser reconegut com a superior, sense uns assoliments proporcionats).

.

.

Està preocupat per fantasies d’èxit il·limitat, poder, brillantor, bellesa o amor imaginaris.
Creu que és “especial” i únic i que només pot ser comprès per (o només pot relacionar-se amb) altres persones (o institucions) que són especials o d’alt estatus.

Exigeix una admiració excessiva.

És molt pretensiós, per exemple, té expectatives poc raonables de rebre un tracte de favor especial o que es compleixin automàticament les seves expectatives.

És interpersonalment explotador, per exemple, treu profit dels altres per aconseguir les seves pròpies metes.

Manca d’empatia: és poc inclinat a reconèixer o identificar-se amb els sentiments i necessitats dels altres.

Freqüentment enveja els altres o es creu envejat.

Presenta comportaments o actituds arrogants o de supèrbia.

Mercè Ullod | Psicòloga-Coach de Mataró

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris