dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Patria’, de Fernando Aramburu

Portada del llibre

Portada del llibre

De ben segur que hi ha molts llibres que parlen sobre ETA però no crec que hi hagi una novel·la del nivell de ‘Patria’, de Fernando Aramburu. La història dels últims trenta anys al País Basc la coneixem tots, el que potser no sabem – i no hi ha res millor que la ficció per superar la realitat- són els sentiments personals d’ambdues bandes. Sentiments que no només afecten la víctima i el botxí sinó també tot l’entorn social i familiar que els envolta.

La valentia no és pertànyer a una banda armada. La valentia no és no pagar l’impost revolucionari. La valentia real és posicionar-se a favor de qui sigui en contra del propi entorn. Això és el que fa que els veritables valents d’aquesta història siguin tota una sèrie de personatges que intenten ser coherents amb ells mateixos malgrat tota la pressió que reben.

Fernando Aramburu escriu una història fictícia en un petit poble del País Basc on dues famílies mantenen una profunda amistat. Aquest lligam s’esquinça quan el Txato, un empresari important, és assassinat per la banda armada. A partir d’aquí, tot canvia: l’odi s’imposa. Per una banda, l’odi cap a tot allò que fugi d’haver de defensar les llibertats del poble d’Euskal Herria i, per altra banda, un odi cap a tots aquells que accepten la violència per sobre de tot.

Uns volen la lluita fins al final; els altres volen que els demanin perdó.

Uns intenten justificar els seus actes; els altres només volen viure tranquils al seu poble sense implicar-se en política.

Al final, els lligams familiars pesen més que tot plegat i els veritables valents (una germana d’un membre d’ETA i la dona de la víctima) fan que les dues postures s’apropin mantenint, però, sempre unes distàncies. A partir d’ara, res no pot tornar a ser igual però com a mínim la vida seguirà sense odi, sense un odi que no permet viure, que ofega tant als uns com als altres.

Amb una prosa excel·lent Aramburu ha aconseguit escriure un clàssic, una novel.la que perdurarà en el temps i que enganxa des de la primera pàgina fins a l’última i que ens vol transmetre una veritat universal: estimar fa tirar endavant, odiar no deixa viure.

Marta Rocafort

Fitxa

Títol: ‘Patria’
Autor: Fernando Aramburu
Editorial: Tusquets
PVP: 22,90 euros
Font: Llibreria ‘El Faristol’ de Calella

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris