diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Pineda acull la col·lecció naif d’Eduard Punset

Eduard Punset i Xavier Amor

Eduard Punset i l’alcalde pinedenc Xavier Amor

El popular divulgador científic Eduard Punset exposarà per primera vegada la seva col·lecció privada de pintura ingènua haitiana (art naïf) i ho farà a Pineda de Mar, municipi on resideix. La Fundació Tharrats d’Art Gràfic de l’Ajuntament de Pineda de Mar exposarà 22 obres d’alguns dels millors pintors haitians del segle XX. L’art naïf, que en francès vol dir ingenu, és un corrent artístic que es caracteritza per la ingenuïtat i l’espontaneïtat. Els colors vius i les formes oníriques d’aquestes obres difícilment es poden trobar en cap altre museu.

Per a Eduard Punset, advocat i economista, l’ingrés al Fons Monetari Internacional l’any 1969 va suposar el canvi més important de la seva vida professional i personal en ser destinat, durant uns anys, a Port-au-Prince, la capital d’Haití. En aquesta etapa, Punset va adquirir la col·lecció de pintura haitiana que es podrà visitar a Pineda de Mar. «Haití és, o era, un país tremendament exòtic en què s’havia de saltar obstacles innombrables abans de caure’n profundament enamorat», afirma Eduard Punset. Un país on els contrastos i l’arrelament del vudú en el sistema de creences el van fascinar.

.

.

L’exposició inclou obres de Philomé Obin, un dels grans mestres de l’art haitià, que reuní al seu voltant alumnes i seguidors. Les seves pintures de temes històrics figuren a la col·lecció del MOMA (The Museum of Modern Art) de Nova York. També quadres de Wilson Bigaud (considerat un dels artistes més importants de l’art ingenu haitià), Sénèque Obin, Laurent Casimir, Gerard Paul, Jacques-Enguerran Gourgue, Prefete Duffaut, Pierre-Joseph Valcin, Bourmond Byron, Luckner Lazard, Charles Obas, Petion Savain, Sisson Blanchard, Josue Joseph, Philton Latortue, St. Pierre Toussaint, Adam Leontus, Arijac (Harry Jacques) i Calixte Henry.

L’exposició Pintura ingènua haitiana -art naïf- de la col·lecció Eduard Punset es podrà visitar del 6 d’octubre al 8 de gener, amb entrada gratuïta, a la Fundació Tharrats d’Art Gràfic (Can Comas, plaça de Catalunya, 3) de Pineda de Mar. L’horari de visita serà dijous i divendres, de 18 a 20.30 h, dissabte, de 10 a 14 h i de 18 a 20 h, i diumenge, de 10 a 14 h (els dies 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener l’exposició romandrà tancada).

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris