dissabte, 04 de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Rafael Vallbona guanya el premi més antic de novel·la negra en català

Rafael

Rafael Vallbona, rebent el guardó

Amb la novel·la ‘Tros’, l’escriptor Rafael Vallbona ha guanyat el XXV Premi Ferran Canyameres de novel·la policíaca, d’intriga o misteri, que convoca Òmnium Cultural de Terrassa i publica Pagès editors. El veredicte del jurat es va fer públic ahir dimecres 22 de juny al vespre a la Nit del Misteri, a la Jazz Cava de Terrassa.

A mig camí entre Cormac McCarthy, A sang freda i els westerns de John Ford, ‘Tros’ és un relat on, en una sola nit, es resolen els interrogants de diverses vides. Tot passa en un triangle de pobles perduts entre el Segrià sec i les Garrigues. Pur tex-mex: el vell s’ha quedat vidu, el sometent surt de patrulla per evitar els robatoris a les finques i a la policia no li fa gens de gràcia. I la boira ho tenyeix tot de desolació i basarda.

El Premi Ferran Canyameres, dotat amb 5.500 euros, és el més antic i amb més dotació econòmica dels premis de novel·la negra en català. L’editorial lleidatana Pagès editors publicarà l’obra cap a finals d’any.

El premiarenc Rafael Vallbona va néixer l’any 1960, a Barcelona. És autor de més de cinquanta llibres de tota mena entre novel·les, no ficció, poemaris i llibres de viatges; alguns dels quals han estat traduïts a diversos idiomes, i altres han estat premiats amb l’Amat Piniella i el Néstor Luján de novel·la històrica, l’Ernest Udina de periodisme, el Ramon Muntaner de novel·la juvenil o els Jocs Florals de Barcelona. En gènere negre ha publicat El tant per cent (2014) i Dits enganxosos (2015), tots dos a la col·lecció Crims.cat de l’editorial Alrevés. Col·labora en diversos mitjans de comunicació.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris