dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Rècord de durabilitat en el temps en l’emmagatzematge de dades en disc

Foto:

Foto: C.I.O.

Actualment un dels grans problemes en l’emmagatzematge de dades digitals és la durabilitat en el temps dels diferents suports que es poden utilitzar per a aquesta finalitat.

Amb l’afany per resoldre aquesta problemàtica, investigadors de la universitat de Southampton van dissenyar un nou tipus d’emmagatzematge que, potencialment, podria donar una durabilitat semblant a l’edat de l’univers.

Aquest descobriment, que es va concebre al 2014, es basa en un cristall nanoestructurat, del Centre d’Investigació d’Optoelectrònica, i que actualment té el rècord de longevitat a l’hora d’emmagatzemar dades: uns 13.800 milions d’anys. La referència més propera s’estima que la Terra té una mica més d’uns 4.500 milions d’anys.

El seu funcionament es basa en les dades que s’escriuen en el vidre, en tres capes de punts nanoestructurats i mitjançant l’ús d’un làser ultraràpid –a velocitats de femtosegons—, el que a més proporciona una capacitat d’emmagatzematge de 360 Terabytes per disc. Per fer una comparativa de capacitat, la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, conté uns 20 Terabytes de textos.

Aquest nou sistema d’emmagatzematge òptic està basat en una tècnica de recuperació de 5 dimensions que ja porta uns quants anys d’experimentació. Al 2013 ja va ser demostrada amb la gravació d’un text de només 300 Kb. Un cop perfeccionada, s’ha aconseguit emmagatzemar còpies de la Bíblia o de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Els cristalls de memòria tenen un clar avantatge amb els actuals medis d’emmagatzematge: no es veuen afectats pel magnetisme ni la calor. A més poden retenir la seva informació durant milions d’anys a una temperatura de 190 graus centígrads. Per si això fos poc, tampoc pateixen la degeneració química que pateixen els suports òptics com ara els DVD que, amb el temps, acaben descomponent.

Vicenç Llobet

Més informació: vllobet.cat

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris