diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Restauren sis plànols del segle XVI de la muralla de Mataró

Fotos: Gencat

Un dels plànols restaurats | Fotos: Gencat

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha restaurat sis plànols històrics del segle XVI de la muralla de Mataró. L’autoria d’aquest plànols, que conserva l’Arxiu Comarcal del Maresme, no està clara. En aquella època l’enginyer reial era Jorge de Setara, però les inscripcions dels documents apareixen escrites en català. Els experts tampoc han pogut identificar a quina porta correspon cada alçat, ni el grau de fidelitat del projecte sobre paper en relació amb les obres finals.

La intervenció del CRBMC s’ha basat en una acurada neteja mecànica per donar pas a una neteja humida, feta per capil·laritat, que ha permès establir l’estabilitat estructural del suport. Posteriorment, s’ha procedit a la consolidació dels plànols, feta amb paper japonès de diferent gramatge i afí als suports originals. Després de la seva intervenció, el correcte emmagatzematge, juntament amb les condicions de conservació preventiva correcta, asseguraran la durabilitat dels plànols restaurats. Els plànols es presenten amb camisa feta amb material de conservació.
.

.

Segons expliquen fonts de la Generalitat, l’estat de conservació dels plànols feia necessària una intervenció per tal de restituir la integritat fisicoquímica del suport i la preservació de la tècnica sustentada. Entre altres problemàtiques, les obres presentaven brutícia superficial, acidesa, oxidació puntual del suport i grans estrips. A la vegada, també es podien visualitzar diferents suports adherits als originals, fruit de diferents intervencions dutes a terme al llarg de la seva història.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris