diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Restauren un valuós pergamí sobre la Baronia del Maresme

Foto: CCM

Foto: CCM

L’Arxiu Comarcal del Maresme ha enviat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya un pergamí datat el 1485 amb l’objectiu que aquest ens que depèn de la Generalitat el restauri i faciliti la seva conservació. El pergamí, de gairebé dos metres, deixa constància del procés que va viure el territori de la Baronia del Maresme durant el segle XV i que va culminar amb amb l’afranquiment de la vil·la de Mataró i de les parròquies d’Argentona, Cabrera, Premià i Vilassar – actualment: Premià de Dalt, Premià de Mar, Argentona, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrera de Mar, Cabrils, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d’Estrac – i la seva incorporació al carreratge de Barcelona l’any 1485.

El pergamí, que forma part del fons de l’Arxiu Comarcal, té unes dimensions de 1972 x 612 mm i, segons els experts, es tracta d’una documentació molt valuosa de la història dels municipis que actualment formen part del Maresme Central. Ara, el seu actual estat de conservació ha aconsellat la intervenció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, i els professionals de l’ens ja han començat el procés de neteja i de consolidació.

La previsió és que el pergamí torni a l’Arxiu maresmenc a primers de juliol per poder fer una presentació formal durant la celebració de la festivitat de Les Santes de Mataró d’enguany. L’arxiu Comarcal del Maresme i el Consell Comarcal del Maresme estan coordinant amb els pobles de la vella Baronia del Maresme algunes activitats de difusió d’aquest document tant important que permet explicar un dels punts més culminants de la història de la nostra comarca.

1 comentari per a “Restauren un valuós pergamí sobre la Baronia del Maresme”

  1. […] Comarcal del Maresme ha enviat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya un pergamí, de gairebé dos metres, que deixa constància del procés que va viure el territori de […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris