diumenge, 18 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Tres detinguts per falsificar etiquetes de vi D.O. Rioja

.

.

Tres homes de 63, 43 i 38 anys d’edat, tots de nacionalitat espanyola, residents a La Rioja i Barcelona, han estat detinguts per la seva presumpta autoria en un delicte contra la propietat industrial. Els tres detinguts estan acusats d’haver comercialitzat vi utilitzant il·legítimament etiquetes amb ‘Denominación de Origen Calificada Rioja’. Un dels detinguts és un empresari català que estaria acusat d’etiquetar amb aquest segell nombroses ampolles a Vilassar de Mar sense comptar amb la corresponent autorització.

Les investigacions es van iniciar el passat mes de juliol, quan un jutjat de Logronyo va ordenar a la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de La Rioja investigar una denúncia presentada pel Consejo Regulador de la ‘Denominación de Origen Calificada Rioja’ en detectar a Espanya, Canadà i els EUA la venda al públic d’ampolles de vi amb l’etiqueta “la Bella Fernanda” en què es feia referència a la ‘D.O.ca. Rioja‘ sense incloure la contraetiqueta o precinte de garantia que acredita la seva pertinença a l’esmentada denominació.

Segons informen fonts de la Guàrdia Civil, les primeres actuacions van identificar un cellerer alabès i un empresari català com les persones que estarien duent a terme aquest frau. Les posteriors investigacions van concloure que els dos empresaris mantenien una relació comercial des de l’any 2010 fins a l’actualitat. Durant aquest temps, els dos haurien introduït al mercat estatal i internacional els vins denominats ‘La Bella Fernanda’, ‘6 Sombreros’ i ‘6 Sombreros Colección’ en totes les seves variants d’embotellament, utilitzant per a això de manera sistemàtica i fraudulenta el nom protegit ‘Rioja‘.

L’empresari català també comptava amb l’ajuda d’un altre productor de vi establert a Entrena (La Rioja) per introduir al mercat una nova marca de vi fraudulenta anomenada ‘Lampiño’, a més de les esmentades anteriorment. Una vegada que el vi arribava a Vilassar de Mar, l’empresari català afegia l’etiqueta del darrere amb el número d’embotellador del cellerer alabès i el segell del ‘D.O.ca. Rioja’. Tot seguit, els oferia als seus clients que compten amb botigues físiques de venda de begudes i també online, des d’on es distribuïen a nombrosos consumidors d’Espanya, Europa i països extracomunitaris.

Amb tota aquesta informació, els agents de La Rioja es van traslladar a Vilassar de Mar, Entrena i Oyón (Àlaba) on durant els registres van intervenir unes 50.000 etiquetes, 20 caixes de vi de diferents marques esmentades, 1.392 ampolles, màquines etiquetadores, milers de càpsules de precinte, caixes d’embalatge, nombrosa documentació i equips informàtics per al seu estudi, entre d’altres objectes. A hores d’ara, els investigadors treballen per quantificar la quantitat de vi comercialitzada de manera il·lícita i el benefici econòmic que haurien obtingut. Els tres detinguts han passat a disposició judicial.

Imatge: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris