diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Un estudi detecta mancances importants en transparència

.

.

Un terç dels ajuntaments maresmencs tenen mancances importants en transparència. Aquesta és una de les principals conclusions d’un estudi realitzat per XUT Consulting sobre l’aplicació de la llei de transparència, accés a la informació i bon govern. L’estudi conclou que més del 90% dels consistoris del Maresme presenten mancances i, d’aquests, un 33% no assoleixen els mínims (menys de 5 punts sobre 15).

El passat 1 de gener, poc després de l’entrada en vigor de l’esmentada llei en l’àmbit local, el més calent és a l’aigüera. A hores d’ara, segons es desprèn de l’estudi, encara queden molts aspectes de la llei per incorporar; com fer públiques les subvencions concedides o les declaracions patrimonials dels càrrecs electes i oferir guies de consulta de la informació, entre d’altres.

Dades generals

Dades generals | Font: XUT Consulting

La grandària del municipi determina la qualificació de transparència, independentment del partit de govern. En aquest sentit, la possibilitat de recursos pressupostaris és un element decisiu a l’hora de bastir l’Administració transparent. En el cas concret del Maresme, a excepció de la capital de la comarca – Mataró – la resta de municipis té menys de 30.000 habitants. Això explica que no s’identifiquin més municipis amb una puntuació entre 10 i 15 punts, és a dir, llum verda del semàfor. L’únic que obté una qualificació d’aquest tipus és l’Ajuntament del Masnou; tot i que encara pot millorar abastament per assolir l’excel·lència en transparència.

Per altra banda, la zona entre 5 i 10 punts és la més poblada (19 ajuntaments) i reflecteix un patró comú: el de la necessitat de superar els paràmetres bàsics de la transparència. Segons manifesten els autors de l’estudi, s’estan fent esforços per adaptar-se a la llei de la transparència però encara queda molt camí a recórrer per acomplir amb els objectius motivacionals de la llei. És a dir: fomentar la participació ciutadana, la utilització de dades públiques i l’avaluació del funcionament de les administracions.

Per altra banda, el mateix treball detecta un grup de 10 ajuntaments que en el moment de realitzar aquest estudi presentaven una situació molt crítica pel que fa a l’aplicació de la llei. En aquest supòsit, els seus autors assenyalen que “urgeix implementar mesures” que permetin adaptar-se a les exigències legislatives.

Per a la realització de l’esmentat estudi s’han analitzat les pàgines web dels 30 ajuntaments del Maresme d’acord amb una sèrie indicadors extrets de la llei de transparència. Les dades han estat obtingudes a través de l’anàlisi de les pàgines web durant el període comprés entre els dies 27 i 31 de desembre, per tant, les actualitzacions posteriors al 31 de desembre no s’han comptabilitzat.

Algunes dades de l’estudi:

  • La meitat dels ajuntaments maresmencs (53%) disposen de portal de transparència.
  • Cap ajuntament del Maresme disposa d’eines per mesurar l’avaluació dels serveis via web.
  • Més del 90% dels ajuntaments no fan pública la declaració patrimonial dels càrrecs electes.
  • El 76% dels ajuntaments permeten consultar online el pressupost municipal; però només el 3% utilitzen eines de visualització de dades per facilitar-ne la comprensió.
  • El 56% dels ajuntaments disposen de bústies de suggeriments online.
  • Més del 80% dels ajuntaments no publica a la web les subvencions concedides.
  • Tan sols un 16% dels ajuntaments disposa de plataformes de petició d’informació.
  • Més del 90% dels ajuntaments no presenta les dades en format reutilitzable.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris