diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Vells i grossos, però atractius i sans

Joan Majó

Joan Majó

S’estima que el 2050 Espanya serà el segon país més vell del món per darrere del Japó. Més del 30% de la població serà més gran de 65 anys. La situació econòmica actual i la modificació de l’estructura familiar ens fan pensar que els nivells de natalitat no pujaran.

Ens envellim i amb el temps augmenten els quilos i els problemes cardiovasculars vinculats al pes com són la hipertensió, l’excés de colesterol i la diabetis que solem anomenar “Síndrome Metabòlica”. No oblidem que els problemes cardiovasculars son la primera causa de mort del món actualment.

Ens perillen les pensions i si a sobre hem de tractar farmacològicament la tensió, el colesterol i el sucre, ens espera una vellesa de molt poca qualitat.

.

.

Encara que tenim un futur una mica ennuvolat, acaba de sortir del forn un estudi que ens porta bones notícies. Experts de l’Institut Cooper, de Dallas, EUA han recopilat al llarg de 35 anys dades de pes, alçada, composició corporal, proves de forma física, resultats analítics i historial mèdic de més de 80.000 pacients, i ha conclòs que les persones actives amb excés de pes estan més sanes que les persones primes que porten un estil de vida sedentari.

Tot i això, cal no oblidar que si bé les persones obeses i actives tenen menys risc de morir prematurament que les obeses i sedentàries, les que tenen menor risc de totes de morir aviat són les actives amb un pes adequat.

.

.

És evident que independentment del pes, ser actiu és més beneficiós que ser sedentari. Però us vull explicar com ser actius i maximitzar els efectes d’aquesta activitat, per obtenir un millor rendiment d’aquesta.

I és que recentment també s’han publicat els resultats d’un altre estudi “(Kim i col, 2015; PLoS One 9-set)” que comparava la resistència de l’exercici aeròbic practicat al matí i a la tarda. Les conclusions suggereixen que l’exercici realitzat a la tarda pot ser més efectiu per induir lipòlisis, que el realitzat al matí. Segurament molt lligat als ritmes diürns i nocturns del nostre cos.

.

.

Això és molt interessant tant per perdre pes, com perquè l’excés de pes sigui només un lleuger sobrepès i no arribi als nivells d’obesitat, com per augmentar el rendiment, segons quin sigui el nostre objectiu.

O sigui que, ens tornarem vells i tindrem tendència a pujar de pes, però podem estar més sans i veure’ns atractius si ens mantenim actius.

Joan Majó Merino | Diplomat en Dietètica i Nutrició Humana per la UB

Més informació: joanmajomerino.com

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris