diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Vilassar de Dalt signa una dació en pagament

Signatura

Signatura de l’acord | Foto: Aj. Vilassar Dalt

L’Ajuntament de Vilassar de Dalt ha tancat una operació de dació en pagament que ha permès rebaixar “dràsticament” el deute municipal en 10 milions d’euros. Segons el consistori, es tracta d’un pas determinant per donar sortida a la crítica situació econòmica de les arques municipals que, a partir d’aquest acord, passara dels aproximadament 25 milions d’euros actuals de deute públic als prop de 15 milions posteriors a la signatura de l’acord de dació.

Amb aquesta reducció, l’Ajuntament passa d’un índex d’endeutament pròxim al 260% un percentatge del 141, pròxim al límit fixat per la Llei, que és del 110%. Amb l’amortització progressiva de la resta del deute que es preveu per l’exercici 2016, el consistori vilassarenc considera que se situarà fàcilment al voltant del 110 el 2017. L’objectiu del govern és situar-se significativament per sota d’aquest llindar en acabar el mandat 2015-2019.

Segons recorden font municipals, la situació d’aquest deute històric municipal prové en bona part de l’operació immobiliària que l’any 2008 va fer l’empresa municipal Viserma, a can Manyer, i l’adquisició de sòl per a una futura promoció d’habitatges de protecció oficial (HPO), al Ravalet. La crisi econòmica va aturar dràsticament les vendes i l’operació va fracassar, portant l’empresa municipal. De retruc, l’ajuntament va entrar en una situació econòmica molt crítica. Posteriorment, per reconduir la situació, l’any 2010 Viserma es va acollir a un concurs voluntari de creditors, i es va elaborar un pla de viabilitat financera. L’empresa va superar el concurs de creditors i, dos anys després, l’ajuntament i Bankia, l’entitat creditora de la major part del deute financer contret per Viserma, van encetar la negociació que ha conclòs enguany amb l’acord signat aquest 17 de març.

Segons l’equip de govern municipal, aquesta operació enceta una “nova etapa” per a l’administració local a Vilassar, basada en “el sanejament, la millora en la prestació de serveis públics, i en la sostenibilitat progressiva de la institució”.

L’Ajuntament de Vilassar de Dalt manifesta a través d’un comunicat que la reducció dràstica del deute municipal permetrà a curt sortir de la tutela financera del Ministerio i no incrementar la pressió fiscal a la ciutadania. A més, ara, el municipi obre la porta a una futura promoció d’HPO (un total de 46 habitatges). També, la Nau vella de can Manyer passa a estar sota control públic i es transforma en equipament públic. Per altra banda, Bankia absorbeix patrimoni destinat a la venda a tercers, valorat en 5 milions d’euros, i el consistori es desprèn de 10 milions de deute. Per últim, s’aconsegueix el sanejament de l’empresa municipal, Viserma SLU, per a “concretar una reorientació de l’empresa municipal prestadora de serveis públics bàsics”, conclouen.

2 comentaris per a “Vilassar de Dalt signa una dació en pagament”

  1. […] de Vilassar de Dalt ha tancat una operació de dació en pagament que ha permès rebaixar el deute municipal en 10 milions d’euros. Amb aquest acord signat amb […]

  2. […] de la pressió fiscal, la millora de l’eficiència de la gestió pública, la dació en pagament a Bankia – amortitzant els 10 milions d’euros del deute de Viserma – i reconvertint aquesta […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris