diumenge, 18 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Alcaldes al·leguen que la Policia Local no pot actuar com a Policia Judicial

Foto: Arxiu

Diversos alcaldes i alcaldesses del Maresme i de la resta de Catalunya han començat a respondre a la Fiscalia Superior de Catalunya en relació a l’ordre que obliga les policies locals a actuar contra la convocatòria del referèndum del proper 1 d’octubre (1-O).

Davant aquesta instrucció de la Fiscalia, els alcaldes han començat a al·legar per carta que aquesta ordre entra en contradicció amb l’acord establert per la ‘Comisión Nacional de Coordinación de la Policía Judicial‘, del 15 de juliol de 2015, en què no s’atorguen funcions de Policia Judicial a les Policies de municipis petits. Per aquest motiu, sol·liciten que es deixi sense efecte aquesta instrucció, ja que s’atribueix a la Policia Local funcions de la Policia Judicial “que no els corresponen”.

Alguns dels alcaldes maresmencs que ja han fet pública la seva carta d’al·legació són l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini; l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, l’alcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs; i l’alcaldessa de Malgrat de Mar, Carme Ponsa, entre d’altres.

Segons informa l’Associació Catalana de Municipis, l’esmentada Instrucció de la Fiscal cap de Barcelona entra “en contradicció flagrant” amb l’Acord adoptat per la ‘Comisión Nacional de Coordinación de la Policía Judicial’ en la reunió celebrada el dia 15 de juliol de 2015. En aquell acord, punt 2 de la reunió, es determina que si bé les Policies Locals són Policia Judicial en sentit genèric, no ho són en sentit estricte, ja que la Policia Judicial Específica, d’acord amb l’article 7 del RD 769/1987, sobre regulació de la Policia Judicial, són les Unitats Orgàniques previstes en l’article 30.1 de la Llei Orgànica de Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, integrades per membres del Cos Nacional de Policia, Guardia Civil i Policies Autonòmiques. Tan sols les Policies Locals de grans municipis que hagin firmat el Conveni de Col·laboració entre el Ministeri de l’Interior i la FEMP, de 20 de febrer de 2007, podran actuar com a Policia Judicial en un seguit d’infraccions penals que s’especifiquen en el conveni i que es refereixen a les antigues faltes i delictes menys greus.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris