dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Denuncien dos marxants per la venda d’obres d’art falses

L’obra de Manet falsificada

Dos homes de 70 i 60 anys han estat denunciats penalment com a presumptes autors d’un delicte d’estafa per la venda d’obres gràfiques i pictòriques falses que comptaven, però, amb certificats d’autenticitat a Catalunya. Segons informen fonts dels Mossos d’Esquadra, la investigació va culminar amb una entrada i escorcoll en una nau industrial de Sant Vicenç de Montalt, utilitzava com a magatzem i taller.

La investigació, que es va iniciar amb la supervisió de la Unitat Central de Patrimoni Històric del mercat de l’art a Catalunya, va permetre detectar l’any 2015 diverses litografies a la venda en una coneguda sala de subhastes de Barcelona que els experts van confirmar que eren falses. Les posteriors investigacions van conduir a la identificació de dos marxants molt coneguts en els circuits de l’art a Catalunya.

Durant l’entrada i escorcoll a la nau industrial de Sant Vicenç de Montalt, els agents van intervenir centenars de certificats i nombroses obres gràfiques i pictòriques. Algunes de les obres eren autèntiques però d’altres eren falses. Entre les falses en destacava un oli sobre llenç atribuït a Edouard Manet, que anys enrere ja havia estat vinculat a una estafa valorada en uns 900.000 euros. Per certificar la seva falsedat es va sol·licitar la col·laboració del Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida. A més, els mossos també van intervenir desenes de litografies atribuïdes a Roy Lichtestein, Joan Miró o Antoni Clavé i centenars de certificats per obres d’artistes com Salvador Dalí, Pablo Ruiz Picasso, en aquests casos sense les peces que les autentificaven.

Fotos: M.E.

La policia no ha pogut identificar la font d’on provenien les litografies falses, però sí la manera com es distribuïen. Els dos marxants d’art imputats, que tenien diversos antecedents per estafes sempre relacionades amb el món de l’art, no treballaven de forma conjunta però tenien un mateix proveïdor i es coneixien. Per a la venda havien arribat a fer servir persones interposades a les sales de subhastes. Les litografies eren numerades a llapis i en alguna ocasió duien certificat.

Els dos marxants van ser denunciats penalment els dies 11 de maig de 2016 i 10 de maig de 2017. El principal investigat havia format part d’una organització criminal internacional amb arrels a l’Estat espanyol, Itàlia i els Estats Units, que havia venut milers de litografies i serigrafies falses arreu del món els anys 2007 i 2008.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris