dissabte, 24 de agost de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Denuncien que a Mataró és molt més probable esgotar els punts del carnet

El semàfor amb control fotogràfic | Foto: AEA

Una sentència judicial recent, dictada pel Jutjat del Contenciós-Administratiu número 3 de Barcelona, ha anul·lat una sanció de 200 euros i la pèrdua de 4 punts a un conductor sancionat per l’Ajuntament de Mataró per haver sobrepassat, presumptament, un semàfor en vermell a la Ronda del Cros de la ciutat.

El jutjat – en resposta a un recurs presentat pels advocats de Automobilistes Europeus Associats (AEA) en defensa dels interessos d’un dels seus membres-, qüestiona la fiabilitat del sistema ‘foto-vermell’ utilitzat pel consistori mataroní des de l’any 2010, perquè “no només no hi ha control metrològic sinó que de la documental aportada en l’expedient administratiu i en especial de les fotografies de captació d’imatges no es pot resoldre en quina fase es trobava el semàfor”. La sentència afegeix que “no es capta tampoc la matrícula del vehicle” i, per tant, “la fiabilitat de l’agent a visualitzar aquestes fotografies no arriben a la presumpció de veracitat ja que ens trobem davant d’una denúncia formulada després de la captació de la imatge per mitjans tècnics”.

Imatge: YouTube

Aquesta nova resolució judicial, feta pública a través d’un comunicat, se suma a d’altres sentències judicials obtingudes pels lletrats d’AEA a través de diferents Jutjats del Contenciós-Administratiu de l’Estat. Segons la mateixa organització, des de la posada en marxa d’aquest sistema automatitzat de captació d’infraccions – i, especialment, a partir de la posada en funcionament del tercer ‘foto-vermell’ l’any 2014 -, la pèrdua de punts a Mataró ha experimentat un creixement exponencial ja que de les 3.000 sancions que es van imposar en 2014 per aquest mitjà, l’any següent es van superar les 10.000. Segons explica el president d’AEA, Mario Arnaldo, “les sancions imposades pel sistema foto-vermell suposen prop del 90% del total de les sancions amb pèrdua de punts que imposa cada any l’Ajuntament de Mataró”. Arnaldo ha afegit que “el que més crida l’atenció és que des que van instal·lar el tercer dispositiu foto-vermell els conductors de la capital del Maresme han triplicat la pèrdua de punts”. El president d’AEA conclou que el mateix consistori utilitza un mitjà tècnic “de dubtosa legalitat i, el que és pitjor, un sistema que no garanteix la seguretat viària de vianants ni d’automobilistes”.

Segons les dades facilitades per AEA, durant l’any 2014 el consistori mataroní va imposar 4.251 sancions amb pèrdua de punts i va retirar 16.032 punts. A l’any següent les sancions van ascendir a 11.321 i es van retirar 44.314 punts. Comparant aquestes xifres amb les sancions imposades aquest mateix any a Barcelona (6.296 multes i 21.235 punts perduts), la probabilitat que un conductor perdi el carnet per esgotar el seu saldo de punts és 25 vegades més gran a Mataró que a Barcelona, segons asseguren les mateixes fonts.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per