diumenge, 18 de agost de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Homenatge als brigadistes morts fa 80 anys en l’enfonsament del ‘Ciudad de Barcelona’

El ‘Ciudad de Barcelona’ | Foto: Viquipèdia

El 30 de maig de 1937, un submarí italià a les ordres de l’exèrcit franquista va enfonsar davant les platges de Malgrat de Mar el vaixell ‘Ciudad de Barcelona‘. El vaixell torpedinat transportava brigadistes internacionals que, provinents de Marsella, es dirigien a Barcelona per defensar la República. L’atac va comportar un número elevat de víctimes mortals, però també va despertar la solidaritat dels malgratencs que van fer tot el possible per rescatar els supervivents.

Vuitanta anys després, la comarca del Maresme recordarà aquesta trista efemèride organitzant diferents actes en record de les persones que van morir. Els actes es desenvoluparan, entre Mataró i Malgrat de Mar, durant tres dies. Concretament, aquest fet històric serà recordat els dies 27, 28 i 30 de maig amb tot un seguit d’actes organitzats pels dos consistoris, l’Arxiu Comarcal del Maresme, el Memorial Democràtic i el Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona. L’organització ha avançat que familiars de les víctimes assistiran als actes programats.

Programa

Dissabte 27 de maig a Mataró:

10:00h.- Visita a l’antic hospital internacional situat al col·legi Sant Antoni de Pàdua Salessians (només es pot assistir si prèviament s’ha fet inscripció trucant a l’Arxiu Comarcal del Maresme: 93 758 24 59 o enviant un correu electrònic: acmaresme.cultura@gencat.cat)

12.00h.- El conseller delegat de Cultura del Consell Comarcal, Jordi Mir, presidirà l’acte que es farà a la Sala d’actes de l’Arxiu Comarcal del Maresme en què Sònia Garangou i Josep Xaubet rescataran documentació històrica sobre “Mataró i l’enfonsament del Ciutat de Barcelona·

Diumenge 28 de maig a Malgrat de Mar:

11.30h.- a la Sala d’actes de l’Arxiu Municipal de Malgrat de Mar tindran lloc dues conferències:

“Recuperem la història dels brigadistes. Presentació de la plataforma SIDBRINT, un projecte viu”, a càrrec de M. Lourdes Prades
“L’enfonsament del Ciutat de Barcelona; de l’oblit a la recuperació” a càrrec de Sònia Garengou

Dimarts 30 de maig a Malgrat de Mar:

19.00h.- Passeig de Mar (davant de l’estació). Homenatge als brigadistes. Lectura de textos a càrrec d’Assumpta Mercader i Albert Serrano (hi assistiran familiars dels brigadistes).

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per