dissabte, 21 de setembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El Maresme impulsa una guia contra els maltractaments a la gent gran

Imatges: CCM

El Maresme és la tercera comarca de Catalunya en disposar d’una Guia per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans. Es tracta d’un protocol liderat pel Consell Comarcal que pretén donar visibilitat a la situació que viuen moltes persones grans, tant a l’esfera pública com a la privada. El document, treballat per una trentena d’experts de diferents àmbits, s’ha presentat públicament aquest dimecres 26 d’abril.

Fonts comarcals informen que la guia és una eina que permet als professionals que treballen (o estan en contacte amb les persones grans) detectar, avaluar i intervenir davant de sospites d’abús, negligència o vulneració de drets.

El protocol del Maresme, que des del Consell Comarcal s’ofereix a tots els ajuntaments – excepte Mataró que té el seu propi -, distingeix dos espais on les persones grans poden patir maltractaments: el domèstic i l’institucional, i estableix dos protocols d’actuació diferenciats.

.

Tot i no disposar de dades perquè, segons informen les mateixes fonts, no hi ha cultura de denúncia de la vulneració de drets en aquest col·lectiu, els estudis generals apunten que un 85% dels maltractaments es pateixen a l’àmbit familiar. Acostumen a ser situacions complexes que han de ser contextualitzades i s’han de valorar tenint en compte l’entorn i les interaccions de tots els membres de la família. Per altra banda, per maltractament institucional s’entén el que poden patir les persones en un gran ventall d’establiments, hospitals, centres sociosanitaris, centres de dia i centres residencials.

A més de tot això, les persones grans tenen un elevat risc de vulnerabilitat estructural o social, doncs aquest col·lectiu apareix com una diana perfecta per a delictes als carrers i als mateixos domicilis, trampes fraudulentes, estafes i altres formes delictives. A més, són víctimes dels estereotips negatius que socialment s’apliquen a la vellesa.

Així, amb la Guia Territorial del Maresme es vol donar visibilitat a aquestes situacions per tal d’avançar en la prevenció i establir uns circuits clars d’actuació que permetin una ràpida i eficaç intervenció en el moment que es detecti una vulneració de drets de les persones grans. Per això, s’ha fet un treball interdepartamental de personal tècnic dels serveis socials bàsics i especialitzats, salut i sanitat, cossos de seguretat, acció comunitària i de representants del tercer sector d’atenció a les persones.

.

Durant la presentació de la guia, el president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez, creu que aquesta eina és “un primer pas per aconseguir la complicitat de les institucions i els ciutadans per assegurar la dignitat de les persones grans”. Segons Martínez abordar la protecció de la vellesa era una “assignatura pendent”,  i considera que la Guia és una eina “viva, dinàmica i activa” per protegir els drets del 17,52% de la població de la comarca. Al Maresme hi ha 77.352 ciutadans i ciutadanes de més de 65 anys. D’aquests, 11.872 tenen més de 85 anys.

La Guia ha estat elaborada pel Consell Comarcal del Maresme amb la col·laboració de la Generalitat, la Diputació i l’Obra Social “La Caixa”. L’acte, que ha comptat amb la benvinguda de l’alcalde de Mataró, David Bote, ha comptat entre d’altres amb l’assistència de la directora general de Famílies de la Generalitat, Roser Galí; la directora del Programa Envelliment Actiu i Autonomia Personal de la Diputació, Pilar Martínez i Elena Saura en nom de la Fundació “La Caixa”.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per