dimecres, 22 de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Els boscos maresmencs reclamen ser declarats ‘zona d’atenció urgent’

Imatge: G.M.

El govern del Consell Comarcal del Maresme presentarà al proper Ple la proposta de sol·licitar al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya la Declaració de Zona d’Atenció Urgent als Boscos de la comarca amb coberta vegetal de pi pinyer.

El president de l’òrgan comarcal, Miquel Àngel Martínez, ha explicat que “la ràpida extensió de la plaga de Tomicus i l’increment de risc d’incendis per l’acumulació d’arbres morts obliga a una intervenció ràpida”, i ha afegit que s’han de destinar més recursos en la gestió forestal dels boscos per “evitar mals majors”.

Imatge: YouTube

La sequera i l’atac de diferents plagues – especialment la de l’escarabat ‘tomicus’ – han fet saltar totes les alarmes al Maresme. Concretament, aquests dos fenòmens han provocat la mort de 800 hectàrees de pins i les expectatives no són gaire optimistes. Des de la comarca es reclama una política de gestió forestal perquè, en cas de no posar-hi remei, en pocs anys haurà desaparegut un 20% de la superfície de boscos maresmencs. També, a més de l’impacte ambiental, aquesta situació comporta danys associats, com ara l’increment de risc d’aiguats per la desforestació de les capçaleres de conca i l’augment de risc d’incendis.

Aquest divendres el Consell Comarcal del Maresme organitza una jornada a Sant Vicenç de Montalt sobre “Canvi Climàtic i Boscos al Maresme“, on prestigiosos ponents de diferents àmbits explicaran com el canvi climàtic està afectant, i continuarà canviant, el paisatge maresmenc. També parlaran sobre quines mesures caldria emprendre per mitigar els seus efectes. A la jornada es preveu la participació de 150 càrrecs electes, tècnics mediambientals, propietaris forestals i professors, entre d’altres assistents.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris