dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La cultura danesa vista des d’uns ulls catalans

.

Des de que naixem estem exposats a uns factors culturals i a uns determinats valors. Segons en quin entorn creixis, en quina religió t’inculquin i en quines tradicions t’eduquin estaràs acostumat a una cultura, i pensaràs que aquesta es la més normal, i que tothom fa i desfà de la mateixa manera.
Fins el dia que surts.

Quan vas de viatge a l’estranger durant aquells dies que gaudeixis d’un nou país, també podràs conèixer una part de la seva cultura, i segurament també et sorprendrà. El xoc més important és quan canvies de país, però per viure-hi de manera permanent.

.

En aquest cas es tracta de Dinamarca, i com una catalana va afrontar aquest xoc cultural, ja que encara que la distancia física no sigui molt gran, culturalment són dos països molt diferents culturalment.

Que dos països físicament no molt separats però que les cultures ho siguin, pot ser per molts motius, però un dels principals factors es el clima.

El clima intervé molt en les costums d’un poble, ja que condiciona les tradicions i activitats que puguis dur a terme.

.

Dinamarca és un país on el canvi de estació es notable. Les quatre estacions estan marcades per diferents costums, ja que durant els mesos d’hivern el dia és molt curt, el sol surt a les 8 del matí i es pon a les 16 hores. Aquest mesos els carrers són buits i la gent passa el temps lliure a casa amb les famílies i amics.

En canvi, durant els mesos de primavera i estiu, la gent surt a passejar, a fer un cafè amb els amics a les terrasses, a la platja, al bosc, i els àpats es fan a fora al jardí, fins i tot a la feina.

Un fet molt curiós a Dinamarca, que es podria atribuir a la religió majoritària al país, protestant-luterana, és que no tenen persianes i és molt fàcil veure des del carrer l’interior de les cases i veure el que fan al seu interior. També es podria atribuir a les poques hores de llum que tenen i així tenen més llum a l’interior.

.

Aquesta època, principis de novembre, és molt normal començar a veure cases amb decoracions nadalenques. L’esperit nadalenc es pot respirar quasi a tot arreu, supermercats, oficines, cases, carrers…. Els danesos són gent molt nadalenca i aquesta època de l’any es viu molt al país nòrdic.

A diferència de a Catalunya, el dia de nadal es celebra la nit del 24 de desembre, fent un sopar amb tota la família, menjant ànec amb patates i salsa, vi negre i de postres un tipus d’arròs amb llet. Abans de sopar, per això, ballen al voltant de l’arbre de nadal cantant cançons tradicionals. El dia 25 de desembre és un dia per obrir regals i gaudir-los.

El dia de cap d’any és un moment especial, ja que és l’únic dia de l’any que està permès tirar petards i focs artificials, així que des de les 12 de la nit el cel es ple de colors i es poden sentir petards per tot arreu.

.

Els mesos d’hivern també són coneguts per mesos de quedar-se a casa, a la vora del foc i un munt d’espelmes enceses per donar-li més caliu a l’ambient. Aquest fet es coneix com “Hygge”, una paraula molt utilitzada a Dinamarca i que serveix per definir situacions acollidores i casolanes.

Una altra diferència cultural és els horaris del país. En primer lloc, els àpats. L’esmorzar és al voltant de les 6-7, el dinar a les 12 del migdia i el sopar entre les 17-19. Molt diferent per nosaltres. Però es que els horaris laborals també són molt diferents, ja que són jornades seguides. Es comença a treballar entre les 7-8 i es surt entre les 15-16 hores de la tarda. Disposen de 30 minuts per dinar i fan l’àpat a la mateixa oficina.

Els horaris dels establiments comercials és de 10 del matí a 17 de la tarda, sense tancaments, i al cap de setmana només obren els dissabtes al matí.

Els horaris escolars també són diferents, i depenent de si parlem d’escoles publiques o privades, però normalment es comença a les 8 del matí i surten a les 15 hores de la tarda.

.

Una altra característica dels danesos, i sense tindré en compte el temps, és que una bona part de la població fa servir la bicicleta per desplaçar-se. Encara que nevi, plogui o bufi un vent per sortir volant, la bicicleta és el medi de transport. Els motius poden ser diversos, però un d’ells pot ser l’econòmic. Tindre un cotxe a Dinamarca és bastant car degut a les polítiques ambientals per lluitar contra la contaminació.

Per últim, una costum molt educada és que sempre donen les gràcies per tot. “Tak” és una de les paraules que més es sent. Es dóna gràcies pel dia passat a la feina, gràcies a qui a preparat el menjar, gràcies per la tarda compartida… Gràcies per tot.

Així que, gràcies per llegir aquest article

Text: Adriana Vàzquez Farràs

Catalana a Dinamarca, 25 anys i Marketing Manager a Trendhim i autora del blog adriana-vazquez.es

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris