dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La Generalitat crea una taula de seguiment del Tomicus al Maresme

Visita a Dosrius | Fotos. G.C.

Durant una visita a una finca afectada per l’escarabat Tomicus a Dosrius, la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Montse Barniol, ha anunciat aquest divendres que s’obrirà una nova línia d’ajuts forestals per a potenciar les actuacions que ajudin a disminuir l’afectació d’aquesta plaga als pins maresmencs. Barniol, que estava acompanyada del director dels Serveis Territorials a Barcelona, Josep Pena, també ha explicat que el Departament constituirà una taula de seguiment del Tomicus al Maresme que servirà per valorar la seva afectació i per establir els mecanismes de coordinació entre les administracions i, també, de concertació amb el sector forestal.

El Departament ha detectat que, encara que es va atacar l’escarabat des del primer moment de la detecció actuant selectivament només aquells arbres dèbils, l’estat actual de les masses de pi pinyer del Maresme són el medi perfecte per la seva expansió. Per aquest motiu, la consellera Meritxell Serret Serret ha anunciat que amb els ajuts a la gestió forestal sostenible per a aquest any doblarà l’import atorgat el 2016, que va permetre actuar sobre 80 hectàrees de bosc, assolint ara la xifra de 200.000 euros. Amb aquest import es podrà actuar sobre 160 hectàrees més de forests afectades. Els treballs s’han realitzat en onze municipis maresmencs i han consistit bàsicament en tallar i triturar la fusta, l’única mesura demostrat efectiva per disminuir la plaga, impedint que les larves es facin adultes i es poguessin dispersar. Les tallades s’han de fer entre els mesos de setembre i abril.

Parcel·la a Canyamars (Dosrius) on s’ha fet una tala

A banda d’aquestes actuacions en el medi forestal, el DARP vol fer un nou pas endavant i ha proposat constituir de manera immediata una taula de seguiment de l’afectació del Tomicus al Maresme. Aquesta taula tindrà dos nivells, un de més tècnic i l’altre més institucional. Segons han avançat fonts de la Generalitat, l’objectiu de la Taula és oferir un espai de coordinació i establir mecanismes de concertació entre les administracions territorials intervinents i el sector forestal associat. D’aquesta manera es pretén assolir l’eficiència dels recursos públics destinats a combatre la plaga, amb independència de les administracions que els aportin. A més, la nova taula ha d’actuar com a observatori de seguiment de l’evolució de la plaga i d’avaluació de les actuacions dutes a terme.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris