dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La renda per càpita al Maresme es troba 500 euros per sota de la mitjana catalana

Font: Observatori CCM

Segons l’anàlisi fet per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, la renda mitjana per habitant al Maresme és de 16.000 euros, uns 500 euros per sota de la mitjana catalana. La nostra comarca ocupa així la sisena posició en renda mitjana per càpita a Catalunya. Malgrat tot, el mapa mostra significatives diferències entre els diferents municipis maresmencs. Per exemple, les poblacions del Baix Maresme són les que presenten unes xifres superiors que es van reduint a mesura que ens allunyen de la capital catalana.

Aquesta anàlisi territorial de la renda familiar disponible es basa en dades oficials de 2014, les darreres publicades. Indiquen que va ser un any en què la renda va augmentar al Maresme en un percentatge lleugerament inferior al de Catalunya (1,63% a la comarca davant de l’1,68% català). Precisament, el 2014 és un any en qual els indicadors econòmics van començar a millorar, en registrar una davallada en les xifres d’atur i un increment en el nombre de persones ocupades. Aquest millora va afavorir l’augment de la renda familiar bruta disponible. Dels 30 municipis maresmencs només 4 poblacions van registrar una disminució de la renda: Canet de Mar (-0,66%), Pineda de Mar (-0,24%), Premià de Mar (-0,31%) i Tordera (-1,47%). En canvi, Argentona va ser la població que va registrar un increment més intens (+6,77%).

.

La remuneració salarial continua sent el recurs bàsic dels ingressos familiars (59,2%), mentre que l’excedent brut d’explotació (excedent d’activitats empresarials i professionals d’empreses individuals i societats) va suposar el 21,1% de la renda familiar. Per altra banda, els ingressos de les famílies procedents de les prestacions socials van ser del 19,7%. Aquestes xifres aporten diferències respecte a la mitjana catalana. El Maresme presenta un percentatge de remuneració salarial lleugerament inferior, un excedent d’explotació superior en gairebé 2 punts i uns ingressos per prestacions socials inferiors (1,2%).

Tot i que la mitjana comarcal és inferior a la catalana, 15 municipis maresmencs la superen i 3 es troben entre els 8 primers del rànquing català. Es tracta de Tiana que amb una renda per càpita de 20.200 euros és el quart municipi català amb unes dades més elevades; Cabrils amb una renda de 20.100 euros és el cinquè i Teià (19.300 euros/habitant) el vuitè. En el marc comarcal i tenint en compte que no es disposen de dades de 6 municipis – Òrrius, Cabrera de Mar, Caldes d’Estrac, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta i Santa Susanna -, Pineda de Mar és la població amb menor renda per càpita (13.300 ), seguida de Tordera (13.700) i Calella (13.800).

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris