dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La sal: Doble o Res

.

Un estudi de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) conclou que el 85% dels nens espanyols de menys de 10 anys ingereix una mitjana de 7,8 grams de sal cada dia. Això no és una dada qualsevol ja que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana un consum inferior a 5 grams diaris.

L’estudi es va fer mesurant la quantitat de sodi excretada per orina d’una mica més de dos-cents alumnes madrilenys. Tot i que la mostra no és molt extensa i tota està centrada a Madrid, el resultat és semblant a altres estudis realitzats en altres zones del país.

.

Està comprovat que els nens amb un alt consum de sal seran molt probablement adults hipertensos, i la hipertensió és de les deu primeres causes de mort a Espanya, juntament amb altres malalties cròniques com la diabetis, hipercolesterolèmia o obesitat.

Tot i que la recomanació de “reduir el consum de sal” ja està molt estesa en la majoria de població i moltes persones no afegeixen gens de sal als seus plats, i els menjadors escolars estan cada vegada més conscienciats amb una alimentació saludable i baixa en sal, sembla que la indústria alimentària encara utilitza la sal (NaCl) en grans quantitats per realçar el sabor i allargar la vida útil de l’aliment. Si a això li afegim l’evolució de les tendències alimentàries, encara que no posis gens de sal als teus plats, i creguis que menges sense Res de sal, la realitat és que estàs menjant gairebé el Doble de la sal recomanada. Tingues en compte que això no és un joc estigues atent al truc.

.

Els magatzems i frigorífics de les nostres cases estan cada vegada més plens de menjar preparat i manufacturat. Caixes de cereals, llaunes de refrescos, brous preparats, pa i cada vegada hi ha menys aliments naturals, aliments que primera gamma, aliments que no hagin perdut la seva forma original. Estic parlant de fruites fresques, llegums, verdures fresques o patates. Aquests aliments que costen una mica més de temps per cuinar, però que no van carregats de sal.

No n’hi ha prou de menjar sense sal, hem de menjar més aliments originals, encara que no estaria malament, que els governs limitessin l’ús de sal a la Indústria Alimentària a causa de la gran responsabilitat que indirectament també tenen sobre la salut pública.

Text: Joan Majó Merino

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris