dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Pineda acollirà la seu de la futura Fundació Manuel Pertegaz

Can Teixidor | Foto: A.P.M.

L’Ajuntament de Pineda de Mar ha aprovat en el darrer ple de l’any el protocol per promoure i constituir la futura fundació en memòria de Manuel Pertegaz, dissenyador de moda amb reconeixement internacional. Segons recorden fonts municipals, els vincles i amistat de Pertegaz amb Pineda des dels anys 60 fins la seva mort, i el fet que ja en vida del dissenyador es comences a planificar, han fet possible que la Fundació es pugui constituir al municipi maresmenc.

Les mateixes fonts han informat que la Fundació es vol constituir per promoure, difondre i potenciar l’obra i la persona del modista Manuel Pertegaz Ibáñez dins l’àmbit de l’alta costura, el disseny de moda, el món del vestit com a objecte cultural i la seva relació i incidència amb la indústria tèxtil en general. En aquest sentit, la Fundació Manuel Pertegaz vol esdevenir un espai per a la reflexió, estudi i desenvolupament del disseny de moda i la seva vinculació amb la indústria, el comerç i l’activitat econòmica en general.

Manuel Pertegaz | Imatge: YouTube

El projecte d’estudi de la nova Fundació també contempla la seva ubicació a la Masia de Can Teixidor, un edifici que data del segle XVII, que es rehabilitarà íntegrament per acollir el domicili de l’entitat i on s’allotjaran diversos espais, subjectes als objectius d’aquesta. A més, la seu central tindrà un museu, que serà un espai de divulgació de les col·leccions i el recorregut professional de Manuel Pertegaz, que comptarà amb una col·lecció permanent i que també s’obrirà a exposicions itinerants i recollirà mostres internacionals vinculades a la moda i el disseny.

La vinculació de Manuel Pertegaz amb Pineda de Mar

Manuel Pertegaz Ibáñez, nascult a Olba (Aragó), l’any 1918, es vincula amb Pineda de Mar a finals dels anys 50 i principis de la dècada del 60 quan adquireix una propietat rústica, de 5 hectàrees d’extensió situada a la zona de la Torre de Sant Jaume Dins de la parcel·la existeix una masia. La necessitat de realitzar obres per recuperar i consolidar la torre i l’adequació interior de la masia (coneguda antigament com Mas Castellar des Portellar) per residència d’estiu va establir uns primers contactes amb les autoritats locals del moment, que va continuar amb les noves autoritats democràtiques i va donar lloc a establir lligams personals i amistats duradores. La masia, una vegada restaurada, es va convertir en el seu refugi d’estiu però també dels caps de setmana.

Com a propietari d’una de les finques protegides pel Pla general d’ordenació urbanística de Pineda de Mar de 1991, i vigent en l’actualitat, va acceptar formar part de la Comissió Municipal de Patrimoni creada l’any 1993. L’acceptació no només va ser formal, sinó que es va implicar participant, com un més, en les sessions de la Comissió, donant sempre sobre el tema tractat la seva opinió raonada i fonamentada, amb coneixement de l’assumpte. Manuel Pertegaz va morir el 30 d’agost de 2014 a l’edat de 97 anys.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris