dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Rafael Vallbona guanya el Premi Sant Joan de literatura catalana

Rafael Vallbona | Foto: Berta Tiana

L’escriptor maresmenc Rafael Vallbona ha guanyat el 37è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb la novel·la ‘La casa de la frontera‘. El veredicte del jurat es va fer públic dilluns, al vespre, en un acte celebrat al saló modernista de l’antiga Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. Aquest premi el convoca la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBBV CX i publica Edicions 62.

Amb una reconstrucció històrica ben travada, movent-se entre el present i el passat, i jugant amb una doble perspectiva de realitat i ficció, Vallbona ha escrit una novel·la coral que manté la intriga i l’emoció per una terra i uns personatges –amb les seves esperances i il·lusions, els seus somnis o les seves pors– que han deixat la seva petja en la història del país.

La novel·la

‘La casa de la frontera’ és un establiment situat al barri de la duana de Puigcerdà, al bell mig de la ratlla amb França. Des de finals del segle XIX pertany a la família Grau, que la van comprar per instal·lar-hi un hostal que amb el temps es va transformar en bar i botiga de queviures.

Mentre apaga per darrera vegada les neveres i els llums de la botiga, la Carme repassa la vida de la família –des dels rebesavis fins als fills– i recorda sense nostàlgies la història de la casa. Un lloc de pas on s’hi han encreuat destins d’aventurers, fugitius o exiliats i que, enmig d’un paisatge imponent, ha estat testimoni d’alguns dels episodis més rellevants que han transformat la Cerdanya i el país: la Guerra Civil, la misèria de la postguerra, el contraban, el turisme o el túnel del Cadí.

Ara que tanca la botiga la Carme sent com el seu món s’apaga. Perquè aquelles vides que al llarg de cinc generacions l’han poblat formen part de la seva.

L’autor

Rafael Vallbona (Barcelona 1960) és escriptor i periodista. Autor de més de cinquanta llibres de tota mena entre novel·les, no ficció, poemaris i llibres de viatges; alguns dels quals han estat traduïts, i altres han estat premiats amb el Just Manel Casero de narrativa, l’Amat Piniella i el Néstor Luján de novel·la històrica, l’Ernest Udina de periodisme, el Columna jove i el Ramon Muntaner de novel·la juvenil, la Piga de novel·la eròtica, el Ferran Canyameres de novel·la negra, el Cadaqués a Rosa Leveroni o els Jocs Florals de Barcelona de poesia, entre d’altres. Col·laborador habitual a premsa, ràdio i televisió, és també professor a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

El premi

El premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, dotat amb 35.000 euros, és un dels guardons més prestigiosos de la literatura catalana actual. A més, l’obra guanyadora és publicarà a primers de setembre Edicions 62 coincidint amb la Setmana del llibre en Català. Vicenç Villatoro, Antoni Bauçà, Vicenç Pagès, Pep Coll, Andreu Martín o Baltasar Porcel han estat alguns dels seus guanyadors.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris