dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Una teràpia assistida amb gossos ajuda amb èxit els menors afectats per trastorns mentals

Imatge: YouTube

Després de 10 mesos d’experiència (6 de pilotatge i 4 en marxa), la Unitat de Psiquiatria de l’Hospital de Mataró dóna per consolidada amb èxit una experiència que, amb la participació de gossos ensinistrats, serveix com a psicoteràpia complementària per als nens i adolescents ingressats a la Unitat. L’hospital mataroní és un dels primers centres de salut estatals que ha posat en pràctica aquesta experiència. Les intervencions assistides amb gossos es realitzen una hora a la setmana, conjuntament amb una empresa especialitzada en l’ensinistrament de gossos per a projectes sanitaris (Itcan).

Segons informen fonts del consorci, els primers resultats demostren que aquestes sessions són de gran ajuda per als menors. El 100% dels menors no només es mostra satisfet amb el desenvolupament de les sessions, sinó que demanda més hores amb els gossos. Així, es constata que la presència d’un gos dins l’hospital i el fet d’estar exposat i intervenir directament amb l’animal produeixen un canvi beneficiós en els pacients en deixar de focalitzar l’atenció en els seus problemes. Les mateixes fonts han afegit que, a més, el personal ha pogut observar un canvi motivacional i conductual positiu els dies que els menors realitzen les intervencions assistides amb gos.

Entre els principals beneficis observats pels professionals en destaquen que els joves pacients augmenten l’autoestima, i milloren el control dels impulsos, la gestió de la frustració i la tolerància dels límits. També, aquesta experiència afavoreix l’empatia, estimula la memòria, atenció i concentració, a més de potenciar una tinença responsable, l’adquisició habilitats socials, la cohesió de grup i, en el seu conjunt, una hospitalització positiva

Per altra banda, de cara aquest any, la Unitat de Psiquiatria realitzarà un estudi qualitatiu en format investigació científica, mesurant abans i després de les sessions els canvis en els pacients a nivell de tensió arterial i freqüència cardíaca el mateix dia que s’imparteix la teràpia.

La teràpia assistida amb gossos és complement psicoterapèutic amb objectius pre-dissenyats i en el qual hi participa un animal que reuneix uns criteris específics com a part del tractament. Amb aquesta teràpia es treballen les àrees motivacionals, físiques, cognitives, educatives, comunicatives, socials i emocionals dels menors afectats per diferents trastorns mentals. Hi participen 2 tècniques especialistes, una terapeuta ocupacional i habitualment dos gossos.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris