dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Xamfrà Kon Tiki’, d’en Francesc Ten

Portada del llibre

Si ets fill de Calella i en tens records dels anys 70, hi reconeixeràs personatges, llocs, carrers i ambients. Si no, no passa res: viuràs una gran experiència literària llegint ‘Xamfrà Kon Tiki’, d’en Francesc Ten, una opera prima que no per això deixa de ser intensament treballada, no en tinc cap dubte. Particularment n’he necessitat una relectura per entendre i comprendre molts detalls que m’havien passat per alt en una primera passada, en què reculls tot allò gros però no en veus les engrunes.

L’autor de bon començament pica l’ullet al lector donant-li pistes sobre que el que està llegint és literatura i ,com a literatura, és ficció per més noms verídics que hi surtin. I ho fa de la manera més senzilla: barrejant noms reals de llocs amb noms que no han existit mai o no han existit per anomenar aquell negoci, aquell personatge, aquell pare escolapi…

Cartell de presentació de l’obra a Calella

La correspondència moderna, o sigui via mail, que s’envien des de febrer fins a abril tres personatges que fa més de vint anys que no tenen contacte, dona peu al retrobament d’en Xavier amb la seva cosina Eva i l’Agnès, una veïna del xamfrà del Kon Tiki, al carrer Costa i Fornaguera, del xamfrà dels negocis dels seus pares, del xamfrà dels anys 70 on hi ha aquells quatre esglaons , del xamfrà ple de records amb olor de turista, d’estiu, de música…

Un xamfrà, però, tan ple de records com de misteris. Un dels principals és el misteri de la mort del germà d’en Xavier, que molt intel·ligentment en Ten introdueix com a un personatge omnipresent que ho sap tot i que parla a través de notes a peu de pàgina, notes aclaratòries, notes que fan justament la seva funció: ampliar la informació del que es diu al llibre, dir el que no se sap o bé corregir o mofar-se amb un gran humor negre de tot el que diuen el seu germà Xavier, la seva cosina Eva o la seva veïna Agnès.

L’intercanvi de mails no serveix només per atreure records d’un xamfrà i d’una època. Serveix també per apuntar misteris que no han quedat resolts, com també per desvetllar secrets que havien quedat amagats i oblidats i que ara, tant de temps després, tenen ganes de sortir a la llum. Com també vol sortir a la llum, ja que s’ha destapat la caixa dels trons, la mort del germà d’en Xavier i la de dos personatges més vinculats al Kon Tiki.

Per tant, el que ha començat essent un epistolari de records, com una mena de fotografia dels anys 70 de la Calella vista per la filla de la botiga de queviures ‘Ca la Lola’, acaba essent una confessió de secrets amorosos entre els protagonistes que deriven a la vegada en una mena de diari de l’Agnès, una mena de joc de les diferències amb notes a peus de pàgina d’en Xavier, i una entrevista altre cop de l’Agnès a una de les propietàries del Kiki, l’altre bar, la peça que falta per resoldre el misteri, el gran misteri i el més gros: el de la mort. Però, el mateix mort diu que no cal, ell ha prescrit. La mort, les morts ja han prescrit, i dolen. No val la pena tant de dolor per saber la veritat, una veritat plena de xafarderies i falses veritats que van envoltar el Kon Tiki i el Costa i Fornaguera.

Marta Rocafort | Calella

Fitxa

Títol: ‘Xamfrà Kon Tiki’
Autor: Francesc Ten
Editorial: El cep i la nasa
PVP: 15 euros
Font: Llibreria ‘El Faristol’ de Calella

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris