dimecres, 21 de agost de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Atzar que ens envolta

.

Vivim en un món atzarós. No hi ha dubte. Els elements atzarosos fan, per definició, que el futur tingui un component d’impredictibilitat. És el món que tenim, no hi ha més. Com evitar l’element atzar a les nostres vides? Una pregunta al nivell de: com podem evitar el temps a les nostres vides?

Aleshores perquè s’exclama Einstein i afirma que Déu no juga amb uns daus? Tenint en compte que el Déu d’Einstein és aquell que estructura amb harmonia els fenòmens reals, té cert sentit que s’escandalitzi. Però comprendre que existeix l’atzar és comprendre que és present dins l’ordenació dels fenòmens reals. I al mateix temps és comprendre que forma part de l’harmonia que ens envolta.

.

L’atzar segurament és un dels components que estructuren la llibertat de les persones per construir els seus trajectes vitals. Negar-lo equivaldria a acceptar millor l’existència d’un destí. Però negar-lo és, d’entrada, un exercici mental equivalent a negar l’existència de les pomes o dels cotxes de tres portes.
No podem negar-lo però podem analitzar-lo.

Molts filòsofs s’han dedicat a caure en el bucle atzar-llibertat-destí i no pas a analitzar el concepte. Un tipus de bucle gairebé tan desgastador com el bucle Déu existeix-Déu no existeix.

.

Hi ha aspectes de l’atzar prou interessants per aprofundir, que potser lliguen amb l’anomenada Teoria del Caos. Com per exemple: que els individus, com sempre, valorem la dinàmica que presenten determinats atzars i que bona part dels moviments de l’atzar contenen elements que el determinen.

És curiós com elements essencials de les nostres existències, com poden ser el temps i l’atzar, encara són un gran misteri per resoldre. Negar-los és una opció. Però negant-los t’acabes ficant en un bucle tan atordidor com el de la rentadora en fase de centrifugat.

Article: Albert Cebrián

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per