divendres, 23 de agost de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Bombetes que destruirien el virus de la grip

.

Un grup d’investigadors del Centre Mèdic de La universitat de Columbia (Estats Units), han dissenyat unes bombetes de llum que emeten, en unes dosis contínues molt baixes, radiació ultraviolada llunyana (far-UVC); és a dir, d’una longitud d’ona que va des del 200 als 122 nanòmetres –més propera als rajos X que no pas a la llum visible–.

Aquestes bombetes, gràcies a la seva emissió de llum ultraviolada de les característiques mencionades anteriorment, tenen la capacitat d’acabar amb el virus de la grip que circula per l’aire.

La radiació ultraviolada és un agent antibacterià i antivíric, ja que trenca la seva cadena d’ADN; però en dosis elevades també és dolenta per a l’ésser humà. La radiació d’aquestes bombetes està ajustada per evitar aquest darrer efecte.

Una tecnologia idònia per a llocs crítics

.

Les infeccions i els contagis són un mal de cap en entorns com ara els hospitals. Llocs on les persones, pel sol fet d’estar malaltes, poden tenir el seu nivell de defenses baix i, per tant, tenen una vulnerabilitat més alta per contagiar-se amb altres agents.

Per posar més exemples podríem catalogar escoles, aeroports, espais tancats com ara avions, sales d’espera, etc. Tots ells són espais amb una gran concentració de persones.

Cal recordar que un refredat no es contagia pel sol fet de caminar pel carrer i sota un entorn fred, sinó pel fet de tancar-nos en espais més càlids on els virus i bacteris pul·lulen al seu aire entre persona i persona.

Doncs bé, precisament aquests són els espais on seria important instal·lar aquest tipus de bombetes perquè, amb els seus efectes, destruïssin els virus i bacteris que campen al seu aire i limités la seva transmissió i propagació.

Encara, però, manca investigar una mica més en diferents entorns per convertir aquesta investigació en un producte real de mercat.

Inactivació dels virus

En la següent imatge es mostren 4 seqüències fluorescents, ampliades per 40, de cèl·lules epitelials de mamífers incubades amb virus aerotransportats que s’han exposat en forma d’aerosol a dosis UVC llargues (0, 0.8, 1.3 o 2.0 mJ/cm2) generades per llums excímeres de 222 nanòmetres.

La fluorescència blava es va utilitzar per identificar el nombre total de cèl·lules en un camp de visió particular, mentre que la fluorescència verda va indicar la integració dels virus de la grip A (H1N1) en les cèl·lules.

Els resultats dels estudis de control de dosis zero (part superior esquerra) van confirmar que la càmera d’irradiació d’aerosols transmetia eficientment els virus aerosolitzats a través del sistema, després de la qual el virus viu va infectar de forma eficient les cèl·lules epitelials de mamífers.
S’observa, amb la evolució de seqüències, com les cèl·lules infectades desapareixen segons la radiació ultraviolada a la que han estat exposades.

Article: Vicenç Llobet

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per