divendres, 23 de agost de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Calella lliura els premis dels Jocs Florals 2018 entre homenatges i records

Guanyadors 2018  | Foto: Sari Texidó

La poesia, els homenatges i les emocions han protagonitzat la 36a edició dels Jocs Florals de Calella, organitzats un any més pels Amics de la Poesia, que s’han celebrat aquest diumenge 18 de març, al migdia, a la Sala Mozart.

En iniciar l’acte, però, l’organització ha volgut retre un emotiu homenatge de record a la poetessa Concepció Organ i Valverde (1920-2018), que va morir recentment a la seva ciutat. Ha estat un acte senzill, tal com a ella li agradava, però ple d’emotivitat. Amb un retrat de la poetessa calellenca en l’escenari, el poeta Josep Miracle i Collmalivern, visiblement emocionat, li ha ofrenat el seu sonet d’homenatge enmig del ‘Cant dels ocells’ a violí. Aquest record ha acabat amb la peça musical ‘Espurna’ – pseudònim de la poetessa -, obra del calellenc Jordi Feliu, interpretada per la concertista Núria Grima.

Foto: Sari Texidó

Tot seguit els Amics de la Poesia han fet públics els noms dels guanyadors de l’edició d’enguany. La Flor Natural ha estat per al poema ‘Costurers d’amor’, del poeta Jaume Invernón i Forn (Ponts). Ha guanyat l’Englantina la poetessa Maria Bonafont i Giménez (Barcelona), amb el poema ‘Assetjats’. La Viola ha estat per al poema ‘Un oli de perfumer’, del poeta Israel Clarà i López (Mollet del Vallès).

Per altra banda, el Premi ‘Maria Cardona’, al millor poema que s’inspiri en l’esclat de l’Alba, ha estat per a la poetessa Cristina Àlvarez i Roig (Mollet del Vallès), amb el poema ‘Suite d’Albades’. El Premi ‘Francesc Castells’, al millor poema que enalteixi Calella i el seu temps, ha estat declarat desert pels membres del jurat per manca de qualitat literària.

Tot seguit, el Premi juvenil ‘La Llopa’ ha estat per al poema ‘He somiat’, del jove poeta de 13 anys d’edat Marc Rosés i Martínez (Artés). El premi ‘Francesc Grau’ ha estat per a la prosa ‘La cambra dels vitralls’ de l’autora Montse Assens i Borda (Premià de Dalt). El Premi ‘Germanes Saula Palomer’ l’ha guanyat la prosa poètica juvenil ‘Hi ha dies’, de la jove autora de 16 anys d’edat Aina Casal i Pelegrí (Barcelona).

Joan Rebagliato i Montserrat Candini

Un dels moments més especials d’aquesta nova edició ha estat quan la festa s’ha aturat, i ha retrocedit un segle enrere a través d’una escenificació acurada i la lectura d’un poema molt especial. La festa floralesca ha recordat que el 22 de setembre de 1918 el poeta barceloní Josep Maria de Sagarra, quan tan sols tenia 24 anys, va ser guardonat amb la Flor Natural dels Jocs Florals de Calella amb el seu poema ‘Francina’. La caracterització del poeta, per part del jove actor de Joventut Artística Pau Feliu, ha donat vida a la personalitat de Sagarra amb la recitació del poema guardonat fa 100 anys. Ha estat un acte nostàlgic que ha desvetllat sorpresa i interès entre el públic assistent.

Per altra banda, aquesta 36a edició de la festa ha concedit el Pergamí, amb el títol de Mestre en Gai Saber dels Jocs Florals de Calella, al poeta de Calders Josep Fàbrera i Selva que va assolir en edicions anteriors els seus tres premis ordinaris de tot mestratge. Fàbrega ha dedicat un acròstic al president de l’Associació Amics de la Poesia de Calella, Josep Miracle i Collmalivern.

El mantenidor d’enguany ha estat l’escriptor i lingüista calellenc Joan Reblagiato qui ha llegit un excel·lent discurs reflexionant a l’entorn de vida i poesia.

.

Finalment, els Jocs Florals de Calella han dedicat un reconeixement a tota la ciutat de Calella, que enguany commemora l’efemèride del 680è. aniversari del privilegi de la ‘Carta de poblament de Calella‘ (1338-2018). En un acte senzill, però envoltat pel màxim rigor i fidelitat a les arrels de Calella com a poble, els Amics de la Poesia han lliurat a l’alcaldessa Montserrat Candini, de mans de la Pubilla de Calella com a Reina de la festa floralesca, un Pergamí amb el text fundacional de la població, el mateix text que segella la naixença de Calella com a municipi. De contrapunt al reconeixement, el músic Jordi Feliu, amb el seu clarinet, ha brindat la interpretació de l’entranyable sardana de Vicenç Bou, ‘Record de Calella’ .

D’altra banda, la presentació dels Jocs d’enguany ha estat a càrrec de Queralt Pedemonte i els membres del jurat han estat Assumpció Ortet, Jordina Farré i Ramon Texidó.

Així, la festa floralesca ha acollit enguany record, nostàlgia i fidelitat enmig de la Poesia en uns Jocs Florals calellencs enribetats enguany, pel dol de la pèrdua d’una de les seves poetesses més estimades, Concepció Organ.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per