divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El Maresme duplica pluges i els experts ho atribueixen al canvi climàtic

Foto: C.C.M.

Després dels episodis de pluges torrencials d’aquest darrer cap de setmana, és hora de fer balanç. Encara no ha finalitzat aquest any 2018, i la comarca del Maresme ja acumula un 206% més de pluja que al llarg de 2017. Segons les dades facilitades pel Consell Comarcal, els registres de les set estacions que formen part de la seva xarxa meteorològica indiquen que les pluges registrades durant els mesos d’octubre i novembre han fet incrementar la mitjana dels darrers anys i, en alguns municipis s’estan batent rècords mensuals.

Aquest increment de pluges sembla donar la raó als experts que anuncien episodis de pluges torrencials provocades per l’augment de la temperatura del mar, com a efecte del canvi climàtic. Aquesta és, si més no, la situació que ha viscut aquest cap de setmana la nostra comarca, i amb més intensitat els municipis del nord.

Practicants de caiac, per un carrer de Pineda | YouTube

Segons explica el meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme, Joaquim Serra, el mes d’octubre va ser més plujós als municipis del centre i sud de la comarca; en canvi, aquest mes de novembre ho està sent a les poblacions del Maresme Nord. Per exemple, el 29% de la pluja anual recollida a Mataró i el 25% de Premià de Mar es van registrar durant el mes d’octubre. En canvi, en el que portem de novembre, Tordera ha acumulat el 34,6% dels 1.011 litres comptabilitzats aquest 2018.

Per altra banda, les dades recollides per les estacions meteorològiques de Tordera, Palafolls, Dosrius, Mataró, Premià de Dalt, Tiana i El Masnou, indiquen que aquest 2018 ja ha superat en un 38% la pluviometria mitjana registrada els darrers anys. La comparativa directa amb l’any 2017 és més espectacular: els registres s’han duplicat.

Tot i que el clima mediterrani es caracteritza per una elevada variabilitat de la pluviometria, la principal preocupació actual són els episodis de pluges torrencials, doncs desborden la capacitat de recollida i evacuació de les aigües pluvials. Segons els experts, aquests fenòmens aniran en augment com a conseqüència de l’increment de la temperatura de l’aigua del mar. Cal recordar que el catedràtic en Geografia Física de la Universitat de Barcelona i director de l’Institut d’investigació de l’Aigua, Javier Martín Vide, ho va anunciar durant la conferència “Maresme i canvi climàtic. Ha arribat el moment d’actuar” organitzada a finals de setembre pel Consell Comarcal.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris