dimarts, 17 de setembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El Masnou desmenteix l’obertura de narcosales al CAP d’Ocata

CAP Ocata | Foto: S.V.

L’Ajuntament del Masnou ha sortit al pas en relació a unes informacions que considera “alarmistes i inexactes” publicades pel mitjà digital Crónica global, on es deia textualment que hi ha una “revolta veïnal contra un nou dispensari de metadona en una àrea sanitària infantil”.

Segons l’equip de Govern, la construcció del CAP d’Ocata es va fer amb la previsió que en un futur es completarien els serveis de salut mental d’adults que s’hi presten des del seu inici amb els serveis de salut mental infantil i, també, amb un Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS).

A través d’un comunicat, el consistori masnoví ha subratllat que aquests centres “no són narcosales ni punts de venipunció”, i ha afegit que es tracta de serveis controlats, adreçats a persones que s’estan deshabituant de les addiccions, que amb l’ajut dels professionals tenen per objectiu aconseguir la seva reinserció social i laboral.

L’Ajuntament del Masnou ha recordat també que el passat 18 de desembre, el CatSalut va presentar aquests serveis a la sala de plens, i que el butlletí municipal ‘El Masnou Viu‘ se’n va fer ressò en el seu número del passat mes de gener. Per últim, el mateix consistori assegura que, fins a l’aparició d’aquestes informacions a l’esmentat mitjà digital, no li constava “cap queixa” per la posada en marxa d’aquests serveis. La previsió de CatSalut és que el nou servei es presti quinzenalment a partir del proper mes de març.

Per la seva part, un grup de veïns ha convocat els dijous, a les 7 de la tarda, una concentració davant del CAP d’Ocata per mostrar la seva oposició a l’arribada del nou centre, i consideren que l’Hospital de Mataró ja acull aquest tipus de servei que “funciona bé”.

Els CAS són centres ambulatoris i públics, amb recursos assistencials especialitzats en el tractament de les addiccions. Actualment hi ha 61 centres distribuïts pel territori, on s’hi presta atenció i assessorament per als pacients i els seus familiars.

2 comentaris per a “El Masnou desmenteix l’obertura de narcosales al CAP d’Ocata”

 1. Juan ha dit:

  Arran del comunicat de l’Ajuntament del Masnou publicat a http://www.elmasnou.cat, i els desafortunats comentaris i atacs als veïns per part d’un membre del consistori a les xarxes socials (El Masnou Denuncia) acusant als veïns de intolerants, exclusius e insolidaris i posar en perill la convivència. Els veïns van fer un comunicat i es va enviar via Email a Tots els grups politics amb representació al consitori. Aquest comunicat diu literalment:

  El grup de veïns que han manifestat la seva opinió referent a la ubicació d’un CAS (Centre d’Atenció i Seguiment a les Addiccions) al Cap d’Ocata ho han fet amb l’esperit de conscienciar a la classe política, que ha pres aquesta decisió, de que el lloc escollit considerem que no és el més idoni i per això hem exposat un seguit de motius. NO ESTEM EN CONTRA de la prestació d’aquest servei ni en contra de les persones que necessiten del mateix!! ESTEN EN CONTRA DE LA UBICACIÓ ESCOLLIDA entre d’altres raons:
  • Considerem que no és adient barrejar al mateix espai físic a pacients de salut mental infantil amb pacients amb problemàtiques d’addiccions.
  • Considerem que l’entorn físic escollit, davant la porta de l’escola Bressol municipal, no es molt encertat.
  • Considerem que s’hauria de haver fer la reunió informativa molt abans i sense que s’hagi motivat aquesta d’urgència davant el neguit mostrat pels veïns per la manca d’informació.

  Per altre banda, considerem que el Comunicat emès per l’Equip de Govern avui mateix a http://www.elmasnou.cat és manipulador i no s’ajusta a la realitat de les inquietuds que l’havíem transmet els veïns.
  Segons dades del informe anual de l’Agencia de Salut Pública de Catalunya corresponent al 2016. Les persones amb alguna patologia d’addiccions susceptibles de ser tractats en aquest centres i que van iniciar tractament ambulatori son les següents:

  CAS Mataro 406 persones
  CAS Badalona (Centro Delta) 785 persones
  TOTAL 1191 Potencials Usuaris
  Si tenim en compte que aquetes dades són sobre un cens de població de 419.613 persones dels municipis que, en un principi podrien ser beneficiaris d’aquest servei al Cap d’Ocata.
  Si aquestes dades les extrapolem, en percentatges, resulta que els potencials usuaris d’aquest servei del municipis ( Masnou, Alella i Teià) que fins ara s’han de traslladà a Badalona o Mataró, serien 111 persones.
  Els usuaris d’un servei de pediatria, ja existent a Masnou, es de 3.400 nens. Per una única consulta de Pediatria per als tres municipis. Aquesta mena d’usuaris dels serveis sanitaris també tenen problemes de mobilitat segons el seu lloc de residencia i s’han de desplaçar.
  Per tot això reiterem:

  NO ESTEM EN CONTRA DEL CAS
  SI ESTEM EN CONTRA DE L’UBICACIÓ ESCOLLIDA
  SI A L’OBERTURA D’UNA SEGONA CONSULTA DE PEDIATRIA

  I VOLEM QUE QUEDI CLAR QUE NO SOM UN GRUP D’EXCLUSIÓ SOCIAL com ja alguns s’han apressat a qualificar nos de mala fe.

 2. meii ha dit:

  Els veïns del barri teníem noticies que han estat confirmades en descobrir la obertura del CAS (centre especialitzat en el tractament de deshabituació a drogodependències amb expedició de metadona) i per estar ubicat front de la Llar d Infants a pocs metres del parc infantil i alhora molt proper a l´ Escola Primària , del tot inadequat per aquesta zona de barri que a l’última dècada ha fet un creixement exponencial de vivendes augmentant considerablement les famílies amb infants i queda zona de descampats pel voltant . Sabem que els tractaments de Metadona son per la deshabituació i el manteniment de l’absència a necessitar de la droga , però resulta que a la població del Masnou , Alella i Teià el numero de possibles usuaris es preveu de poc mes de una desena , així que la directriu del Cat Salut (sanitat privada del Consorci Sanitari de Hospital de Mataró) en el pla 2017-2019 es preveu recollir un radi molt més extens en la població del maresme, per el qual no hi ha prou transparència del que ha de ser definitivament la incorporació del CAS en el CAP Ocata. Es coneix l’existència de un CAS a Premià de Mar en el any 2011 que va tenir de ser tancat als pocs mesos de funcionament degut a les dificultats i problemàtica que havia creat , sabem que actualment han tancat el CAS de Torribera de Santa Coloma de Gramanet i no es coneix a quin destí es trasllada , per el que reclamem una informació que no arriba prou clara.
  Al anterior Ple Municipal del Masnou es va llegir un comunicat en el que expressa que el CAS funcionarà una vegada a la quinzena ja que les necessitats de la zona Masnou, Alella i Teià no exigeixen més servei, però observem el cartell penjat que obre el CAS dos dies a la setmana : “dimarts i dijous de 8 a 15 h” , per tot el qual podem dubtar des de el inici de tanta ambigüitat i poca transparència a la política del Cat Salut i del Ajuntament .
  Considerem que entre les zones infantils no es lloc idoni per tenir instal•lat un CAS , les necessitats sanitàries del barri de Ocata son altres i més urgents , quan es va inaugurar el Cap Ocata , any 2009 es reclamava incorporar Radiologia , tampoc hi ha ecògraf i a més de mancar atendre la Salut Mental Infantil amb incorporació de Psicòleg es podrien tractar les cures pal•liatives que la derivació a Badalona d´aquest servei està saturada , en el CAP tampoc tenim Urgències i cal desplaçar-se 3 km a partir per accedir al altra ambulatori de Masnou. No cal enumerar les necessitats no ateses doncs és un tema que de existir una organització coherent en els pressupostos de la sanitat pública quedarien coberts .
  No cal entrar en la campanya a despreci i critiques que estan fent contra els veïns alguns grups politics municipals , es molt indignant rebre la tergiversació de comentaris escrits perquè per els veïns no és una qüestió de demagògia ni fal•làcia , els veïns no som de aquesta classe de política sinó que reclamem la qüestió de transparència com a demanda que ens mou des de la consciència veïnal que vol tenir cura del nostre entorn vivencial en el efecte pels nens i nenes , i adolescents del barri. El CAS ha de estar ubicat en un altra lloc més adequat i paradoxalment en el Cap Ocata queden necessitats bàsiques pendents a cobrir.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per