dilluns, 16 de setembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Els casos de diabetis augmenten any rere any i apareixen abans

.

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Diabetis, que se celebra aquest dimecres 14 de novembre, les tres àrees bàsiques de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) – Lloret- Tossa, Malgrat-Palafolls i CAP Calella– han fet públiques tot un seguit de dades pròpies sobre el nombre de diagnosis d’aquesta malaltia en el seu àmbit territorial.

Fins a principis de novembre del 2018, aquestes àrees bàsiques de la corporació han diagnosticat un total de 5.696 casos de diabetis, un 2,5% més respecte l’any 2017. Així, els casos diagnosticats de diabetis han augmentat lleugerament any rere any, mentre que la mitjana d’edat dels pacients que presenten nous episodis ha disminuït. Per tant, la malaltia apareix abans. Mentre l’any 2016 la mitjana d’edat se situava en els 64,3 anys al 2018 està en els 62,7.

.

El CAP Calella és on hi ha un percentatge més elevat de gent amb diabetis, un 7,8%, seguit de l’ABS Malgrat-Palafolls amb un 6,8% i l’últim l’ABS Lloret-Tossa amb un 6,3%. Encara que la població calellenca sigui inferior a la de Lloret-Tossa, hi ha un nombre de persones afectades més gran en relació a la població perquè aquesta està més envellida que la de Lloret-Tossa.

Segons es desprèn de les mateixes dades, la franja d’edat amb més persones afectades per diabetis se situa a partir dels 65 anys (61%), seguit de les persones entre 40 i 64 anys (35,3%), les que estan entre 15 i els 39 (2.9%) i les persones d’entre 0 a 14 anys (0.5%). Per altra banda, el 70% dels casos de diabetis diagnosticats se situen en el tipus 2, segons dades de la Federació Internacional de Diabetis. Aquesta és una variant relacionada amb diferents factors de risc. El sobrepès o el sedentarisme en són alguns dels més importants, però n’hi ha d’altres com l’edat, els antecedents familiars o el factor genètic que també tenen incidència.

.

Les mateixes fonts informen que, per això, una bona prevenció passa per practicar activitat física de forma regular i seguir una dieta sana i equilibrada, restringint la ingesta de sucres. D’aquesta manera es pot endarrerir l’aparició de la malaltia o en alguns casos evitar-la. Mentre que la diabetis tipus 1 és la més estesa en nens, adolescents i adults joves i representa un petit percentatge dins de tots els casos diagnosticats de diabetis.

Enguany, la campanya feta per la Fundació de la Diabetis ha utilitzat com a lema del Dia Mundial Família i diabetis. L’objectiu, posar l’accent, no només en l’individu, sinó sobretot en la família, ja que aquesta malaltia té una gran repercussió en el nucli familiar i aquest juga un paper molt important en la detecció precoç, el tractament i el control que han de portar les persones que la pateixen.

Finalment, amb motiu del Dia Mundial, el CAP Calella, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calella, han organitzat tot un seguit d’activitats per conscienciar la població de la importància de reduir el consum diari de sucre en la dieta i potenciar l’exercici físic.

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per