dilluns, 16 de setembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Fibra de carbono a partir de plantes

.

Estem davant una situació en la que poder no és suficient anar canviant el xip cap a la utilització d’energies renovables. El nou repte està en canviar també la manera en que es fabriquen determinats materials i, en aquest cas, s’exposa en aquest article la fabricació de fibra de carbono a partir de vegetals.

De la mateixa manera que passa amb el plàstic, els compostos que permeten la fabricació de la fibra de carbono provenen del petroli. No és una tasca gens fàcil ja que, encara que cada vegada menys, el petroli és la base per a la fabricació de moltes matèries i costa molt fer el canvi cap a altres fórmules, matèries, etc.

Fent un repàs al procés actual, el compost que permet la fabricació de la fibra de carbono és el poliacrilonitril (elevant a molts graus la seva temperatura). Es tracta d’un polímer vinílic on la seva base és el acrilonitril. Aquest últim suposa una feina a nivell mediambiental ja que requereix bismut i molibdè –amb els que la seva producció genera residus tòxics—. En el procés també es generen compostos com l’acetonitril, àcid cianhídric i òxids de carbono.

.

Aquest fet obre una nova esperança en el món de la investigació des del que s’està investigant com utilitzar les plantes enlloc del petroli suposant, a més, un avantatge a nivell de costos. En aquest cas s’està investigant sobre la utilització del sucre com a matèria primera; concretament el sucre on, per aquests casos s’utilitzen parts que no utilitzem per al consum humà com ara les tiges i canyes de blat.

La idea sorgeix del National Renewable Energy Laboratory als Estats Units a través de l’equip de Gregg Beckham. L’equip ha presentat un treball publicat fa pocs mesos i on, segons la idea de l’equip és produir la mateixa base; és a dir l’acrilonitril però, enlloc de fer-ho a partir del petroli és fer-ho trencant les canyes per obtenir sucres. Aquests sucres es converteixen en un tipus d’àcid que es combina amb un catalitzador de baix cost –que en aquest cas no inclou el molibdè i bismut—per poder generar acrilonitril, sense necessitat d’augment de la temperatura ni generar compostos tòxics.

.

Malgrat tot, i que encara queda camí a recórrer per poder crear cadenes de fabricació de fibra de carbono a partir de vegetals, el factor de que aquesta manera de produir suposi un estalvi econòmic sempre és seductor i aquest fet ja el coneixen els fabricants de vehicles. En 2017 la doctora Birgitte Ahring ja proposava la fabricació de fibra de carbono a partir de lignina (un polímer orgànic que prové de plantes i algues) on Ford i Hyundai van invertir capital.

La fibra de carbono és clau en la indústria automobilística per poder crear vehicles més lleugers que els d’acer i cara a disminuir el consum de combustible d’aquests.

Alguns exemples podrien estar en alguns projectes de turismes com els de Ford i Magna o les bicicletes urbanes de Bugatti.

Article: Vicenç Llobet

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per