divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Funcionament d’un vehicle d’hidrogen

.

En plena expansió dels vehicles elèctrics comença a parlar-se força dels cotxes d’hidrogen. Segons experts i científics, l’hidrogen pot arribar a ser la font d’energia del futur però que, a dia d’avui, aquesta tecnologia és poc coneguda.

El que sí que està clar, i prou conegut, és que ens enfrontem a un canvi climàtic i un escalfament global. En aquest sentit l’hidrogen pot ser un element clau en un procés de transició des del combustible fòssil cap a una nova font d’energia sostenible i neta.

En l’actualitat ja hi ha alguns fabricants de cotxes que incorporen motors elèctrics que es carreguen amb hidrogen però, realment què és un vehicle d’hidrogen?

Un vehicle d’hidrogen és un vehicle que, com el seu nom indica, utilitza l’hidrogen diatòmic per poder-se propulsar. A partir d’aquí, aquest tipus de vehicle fa ús de l’hidrogen de dues maneres: per combustió o de pila de combustible.

En el primer cas, el de la combustió de l’hidrogen, el vehicle funciona de forma semblant que els actuals de combustible fòssil; l’hidrogen es crema en un motor d’explosió. En el segon cas es provoca que l’hidrogen s’oxidi i els electrons que es perden en el procés generen corrent elèctric com si es tractés d’una bateria.

En tot cas els primers vehicles que s’estan construint, en base a aquesta tecnologia, són els que utilitzen una pila d’hidrogen; és a dir, utilitzant el mètode d’oxidació per generar electrons en la pila i que aquesta, al mateix temps, és la que proporciona la electricitat per fer anar el motor elèctric del vehicle.

Entre aquests primers models podem trobar el Mirai de Toyota –Toyota va ser la precursora d’aquesta tecnologia aplicada als vehicles–. Però la primera marca que va treure al mercat un vehicle d’hidrogen va ser Honda amb el seu model FCX Clarity l’any 2008. També podem trobar la marca Mazda amb el seu RX8. En l’actualitat s’hi ha sumat Hyundai que s’ha desmarcat de la resta amb el seu model Nexo.

Com funciona el motor d’un vehicle d’hidrogen?

Cal saber que un vehicle d’hidrogen no es carrega de la mateixa manera que ho fa un vehicle híbrid (combustible fòssil + bateria elèctrica) o que un vehicle 100% elèctric que s’endollen a una font d’energia per recarregar les bateries. Aquests vehicles disposen de dipòsits d’hidrogen que es mesclen amb l’oxigen per aconseguir que el vehicle es pugui moure.

La manera que té de funcionar el vehicle d’hidrogen és agafant l’aire, que entra per l’enreixat frontal, i fer-ho arribar a les cel·les de combustible on es mescla amb l’hidrogen dins la pila de combustió. Aquest procés provoca una reacció química de la que s’obté electricitat i vapor d’aigua. D’aquests dos resultats, la electricitat servirà com a font d’alimentació per a la bateria que fa moure el motor i el vapor d’aigua és el que s’expulsa pel tub d’escapament.

Repostatge i autonomia

.

Fins aquí el principi bàsic del seu funcionament però ara queda saber com es recarrega l’hidrogen en aquests vehicles. A diferència d’un vehicle 100% elèctric aquests necessiten repostar en una estació de servei, on encara ens manquen força infraestructures perquè hi hagi un gran nombre d’estacions que permetin la càrrega d’hidrogen als vehicles.

Els fabricants de vehicles d’hidrogen indiquen que tant sols es tarda uns 5 minuts a recarregar per complet el dipòsit d’hidrogen i que, per exemple, el cas del model Nexo de Hyundai, disposa d’una autonomia d’uns 595 Kms.

Actualment, a Espanya, només existeixen en funcionament unes 6 estacions de repostatge d’hidrogen:

  • Andalusia (Sanlúcar la Mayor i Sevilla)
  • Aragó (Saragossa i Osca)
  • Castella-La Manxa (Albacete i Puertollano)

Es preveu que properament se’n obrin a Catalunya i que, pel 2020 s’arribin a comptabilitzar unes 20 estacions a tot Espanya.

A nivell mundial existeixen unes 375 estacions. La previsió és que per d’aquí dos anys la xifra pugui arribar a les 1.100 estacions i, pel 2030 pugui arribar a les 5.300. En aquest darrer any, el 2030, es preveu que 1 de cada 12 cotxes sigui d’hidrogen i que, pel 2050, la flota sigui d’un 20% dels vehicles.

Parlem d’inconvenients

.

El preu de mercat dels vehicles d’hidrogen. Aquest és un factor important ja que, com a mitjana, els preus poden fregar els 60.000€ per un vehicle d’aquestes característiques. Aquest preu es deu a l’elevat cost de fabricació ja que s’utilitzen metalls valuosos com ara el platí.

El preu del combustible (hidrogen). Actualment el preu de l’hidrogen és més car que el dièsel o la benzina degut a que el procés de fabricació d’hidrogen és costós. Encara que sembli mentida, ja que es tracta d’un element que en la Terra n’hi ha en abundància, aquest es té que sotmetre a un procés de descomposició dels hidrocarburs de les energies fòssils (fet que allibera CO2 en abundància). L’alternativa és obtenir-lo de l’aigua, mitjançant hidròlisis però que, en contra, es tradueix en una major despesa d’energia.

Espai d’emmagatzematge. L’altre inconvenient és que l’hidrogen requereix molt d’espai dins del vehicle i, en definitiva, es tradueix en la reducció de l’habitacle pels passatgers i maleter. Tot això cal sumar la manca d’infraestructures per transportar l’hidrogen.

Avantatges

Doncs, pel que sembla, només dues. En primer lloc podríem situar el fet de que el vehicle no expulsa cap mena de partícula contaminant ja que el que treu pel tub d’escapament és vapor d’aigua –cal tenir en compte els contaminants que s’han produït en el procés de fabricació de l’hidrogen—, és a dir, que podríem dir que no és una tecnologia 100% neta.

Per últim, tenint en compte que és un cotxe de motor elèctric, el temps de càrrega. Com s’ha dit anteriorment, es pot arribar a carregar en tant sols 5 minuts; temps molt inferior al que es tarda en carregar una bateria elèctrica.

Article: Vicens Llobet

Font d’informació: Carnovo | Fotos: Carnovo i Google

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris