dissabte, 01 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La Filosofia avança amb peus de plom

Alfred North Whitehead

Totes les àrees del saber experimenten un progrés. La filosofia també, malgrat que en el terreny filosòfic hi ha sovint la percepció de que les reflexions al llarg dels segles no mostren un camí progressiu sinó més aviat giragonses ben retorçades que ens aboquen a un cert caos. No és estrany, davant d’aquesta percepció, que un pensador com Whitehead afirmés que la història del pensament filosòfic occidental era tan sols un seguit de notes a peu de pàgina dels escrits de Plató.

Que hi hagin encara grans interrogants a moltes inquietuds que s’arrosseguen al llarg dels segles no vol pas dir que no s’hagin ofert eines cada cop més efectives per atansar-nos a la solució per a un gran nombre de dubtes que ens angoixen.

Darrerament la filosofia s’ha dedicat a analitzar el llenguatge com a conjunt de símbols que ens permeten estructurar la reflexió amb una gran precisió. Aquestes anàlisis estan proporcionant eines filosòfiques aprofitables.

.

L’anàlisi del llenguatge presenta una gran complexitat i, per tant, hi ha diferents interpretacions sobre el tipus d’influència que té, per exemple, vers la nostra visió del conjunt de la realitat.

En l’estudi del llenguatge hi ha un fenomen cognitiu a tenir en compte: la tendència a integrar percepcions, en principi inconnexes, dins d’un estructura que l’ésser humà pot reconèixer; és a dir, veure, posem per cas, animals en un conjunt d’estrelles o veure caps de cavalls o vaixells en els núvols…Tendim, per tant, a agrupar formes per percebre fenòmens reals que ens són familiars. De la mateixa manera, la interrelació dels coneixements per elaborar reflexions s’ha de trobar també determinada per aquesta tendència. Si fos així no es tractaria d’una dinàmica d’agrupació de formes com la que es presenta al esguardar núvols; seria una dinàmica més complexa. Caldria analitzar quina estructura tenen els nostres coneixements i també com alteren els coneixements nous la reflexió que elaborem.

.

Ara bé, si voleu una mica més de complicació per distreure-us les llargues tardes d’hivern, cal tenir en compte un detall: llenguatges hi ha de molts tipus.

En tot cas el que veig clar és que la filosofia avança…però segurament amb peus de plom.

Article: Albert Cebrián

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris